Hlavní obsah

Za problémy s hubnutím se může skrývat nedostatek jódu

Novinky, das

S poruchou štítné žlázy je v České republice léčeno přes pět procent populace. Přičemž ještě větší procento příznaky chorob způsobených nedostatkem jódu ignoruje nebo o nich vůbec netuší. Přitom správný přísun jódu ve stravě zásadně ovlivňuje celkovou kvalitu života, závisí na něm naše zdraví, krása, plodnost, ale i schopnost zhubnout.

Článek

„Jód je stopový prvek, který potřebuje štítná žláza k řízení veškerých metabolických pochodů v těle. Při jeho nedostatku organismus ztrácí svého koordinátora. Člověk s jódovým deficitem může jíst kolik potravinových doplňků nebo vitaminů chce, ale s nulovým efektem, tělo nebude vědět, kam má účinné látky nasměrovat, a bez užitku je vyloučí v moči ven,“ vysvětluje Zuzana Hlinecká, specialistka na zdravou výživu ze společnosti PKR Slovakia.

Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby a řasy. Například losos obsahuje sedmkrát víc jódu než máslo nebo sýr a makrela dodá tělu třináctkrát víc potřebného prvku než vepřové maso. Jídelníček mnoha Čechů se však kloní spíš k vnitrozemským potravinám a sůl, která se jódem obohacuje od půlky minulého století, už při současném tempu života lidskému organismu nestačí.

Nedostatek jódu oslabuje imunitu

Poruchou štítné žlázy trpí pětkrát více žen než mužů, přičemž riziko onemocnění se zvyšuje s přibývajícím věkem. U starších žen jde až o 15 procent populace.

„Většina lidí neřeší, jestli kupuje jodizovanou sůl nebo ne. Navíc po otevření kilového balení nebo jeho narušení začne jód ze soli vyprchávat a po měsíci už ho obsahuje jen minimální množství. Příznakem vyprchání jódu ze soli je také její vlhnutí,“ upozorňuje Hlinecká.

Vhodné je tedy doplnit jód pomocí doplňků stravy. Jakmile jedinec začne pravidelně užívat doplňky obohacené o jód, začne mít více energie, lepší paměť a schopnost lépe se koncentrovat. Zároveň se mu zpevní nehty, přestanou vypadávat vlasy a výrazně zrychlí spalování tuků.

„Metabolismus s dostatečným přísunem jódu pracuje rychleji a efektivněji, tělo přesně ví, co a jak dělat, například sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se na tuk a ukládat se," dodává odbornice.

Čtěte také
Nejčastější partnerské lži
Podle výzkumů se v průměru k nepravdě každý člověk uchyluje až dvěstěkrát za den. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Granátové jablko potlačuje pocity hladu

Toužíte hubnout, ale nedokážete ovládnout své chutě na něco dobrého? Pak vyzkoušejte granátové jablko, které obsahuje velké množství antioxidantů a zároveň...

Výběr článků

Načítám