„Jód je stopový prvek, který potřebuje štítná žláza k řízení veškerých metabolických pochodů v těle. Při jeho nedostatku organismus ztrácí svého koordinátora. Člověk s jódovým deficitem může jíst kolik potravinových doplňků nebo vitaminů chce, ale s nulovým efektem, tělo nebude vědět, kam má účinné látky nasměrovat, a bez užitku je vyloučí v moči ven,“ vysvětluje Zuzana Hlinecká, specialistka na zdravou výživu ze společnosti PKR Slovakia.

Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby a řasy. Například losos obsahuje sedmkrát víc jódu než máslo nebo sýr a makrela dodá tělu třináctkrát víc potřebného prvku než vepřové maso. Jídelníček mnoha Čechů se však kloní spíš k vnitrozemským potravinám a sůl, která se jódem obohacuje od půlky minulého století, už při současném tempu života lidskému organismu nestačí.

Nedostatek jódu oslabuje imunitu

Poruchou štítné žlázy trpí pětkrát více žen než mužů, přičemž riziko onemocnění se zvyšuje s přibývajícím věkem. U starších žen jde až o 15 procent populace.

„Většina lidí neřeší, jestli kupuje jodizovanou sůl nebo ne. Navíc po otevření kilového balení nebo jeho narušení začne jód ze soli vyprchávat a po měsíci už ho obsahuje jen minimální množství. Příznakem vyprchání jódu ze soli je také její vlhnutí,“ upozorňuje Hlinecká.

Vhodné je tedy doplnit jód pomocí doplňků stravy. Jakmile jedinec začne pravidelně užívat doplňky obohacené o jód, začne mít více energie, lepší paměť a schopnost lépe se koncentrovat. Zároveň se mu zpevní nehty, přestanou vypadávat vlasy a výrazně zrychlí spalování tuků.

„Metabolismus s dostatečným přísunem jódu pracuje rychleji a efektivněji, tělo přesně ví, co a jak dělat, například sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se na tuk a ukládat se," dodává odbornice.

Čtěte také
Nejčastější partnerské lži
Podle výzkumů se v průměru k nepravdě každý člověk uchyluje až dvěstěkrát za den.
Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.