Hlavní obsah

Guarana má stimulační účinky, zlepšuje náladu a oddaluje pocit hladu

Právo, Petra Hátlová

Rostlina paulinie nápojná je obestřena mnoha indiánskými mýty a bájemi. Podle jedné z nich vznikly keře, jejichž plody připomínají otevřené oči, z očí „božského dítěte“, které zabil had. Indiáni věřili, že síla a energie, kterou plody paulinie nápojné dodávají, jsou darem „božského dítěte“ lidem.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z hlavních chemických složek guarany je kofein, často označovaný jako guaranin.

Článek

Přestože staří Indiáni znali paulinii nápojnou celá staletí, do popředí zájmu vědců se dostala poměrně nedávno. A to díky semenům, která jsou známá spíš pod názvem guarana.

Mocný chemický koktejl

Jednou z hlavních chemických složek guarany je kofein, často označovaný jako guaranin, který je v semenech obsažen ve vysokých koncentracích dosahujících 3–7 procent. Rozdíl mezi kofeinem obsaženým v kávě a v guaraně je v chemické vazbě a ve způsobu uvolňování do organismu. Většina studií uvádí, že pomalé uvolňování kofeinu z guarany je tím, co povzbudí a dodá energii na mnohem delší dobu, než je tomu u kofeinu obsaženého v kávě.

Kromě kofeinu guarana obsahuje i malé množství theofylinu a theobrominu. Theofylin je mimo guarany obsažen i v čaji a díky svým účinkům, mezi které patří například uvolnění hladkého svalstva v průduškách a zvýšení krevního tlaku, se stal součástí mnoha farmakologických přípravků.

Theobromin je obsažen také v čaji a v kakaových bobech, a tím pádem ho nalezneme i v kakau a čokoládě. Další účinnou látkou guarany jsou polyfenoly, které mají významné antioxidační účinky.

Stimuluje celý organismus

To, co z guarany dělá božskou rostlinu, jsou její stimulační účinky. Na tento efekt se zaměřila, kromě jiných, i studie provedená v 1997 v brazilských výzkumných laboratořích. Vědci, kteří se na práci podíleli, uvedli, že dávky výtažků ze semen rostliny podávané laboratorním potkanům vystaveným stresu prokazatelně zvýšily jejich fyzickou výkonnost.

V roce 2004 se skupina vědců z Velké Británie zaměřila na

vliv guarany na schopnosti a uvažování lidí a provedla studii na 28 zdravých dobrovolnících ve věku od 18 do 24 let. Smyslem práce bylo zhodnotit vliv guarany a směsi guarany a ženšenu na uvažování a psychiku člověka. Výsledky ukázaly, že konzumace guarany může zlepšit rychlost v uvažování a v plnění zadaných úkolů jak v oblasti zaměřené na jazykový cit, tak na matematické uvažování.

„Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu v podávaných dávkách extraktu z guarany nelze účinky guarany na psychiku člověka spojovat pouze s obsahem kofeinu v ní obsaženém,“ zněl jeden ze závěrů studie. Která účinná látka za posílením schopností však může stát, vědci neuvádějí a odkazují se na nutnost provedení dalších studií.

Najde si své místo?

Vysoký obsah kofeinu v semenech rostliny je tím, co z guarany dělá vyhledávaný potravinový doplněk podporující koncentraci, zlepšení nálady, prostředek bránící rozvoji deprese i zdroj energie. Vedle toho je guarana považována za spolehlivý podpůrný prostředek ke snížení váhy. Za to vděčí své schopnosti dlouhodobě oddálit pocit hladu a navodit pocit sytosti.

V některých státech, zejména Jižní Ameriky, se pití energetických nápojů připravených z guarany díky jmenovaným pozitivním vlastnostem těší podobné oblibě jako pití černé kávy a čaje.

Zároveň s tím, jak si guarana ve světě získává stále více příznivců, ozývají se i hlasy, které upozorňují na možná rizika spojená s nadměrným pitím guarany a s ním souvisejícím předávkováním kofeinem. Odborníci z řad lékařů poukazují zejména na malé množství provedených studií, které by prokázaly bezpečnost konzumace guarany, někteří upozorňují i na potenciální riziko rozvoje závislosti.

Co je paulinie nápojná

Paulinie nápojná je popínavý keř, který může dosahovat délky až 10 metrů. Jejím domovem jsou amazonské pralesy. Semena paulinie nápojné jsou známá pod názvem guarana. Tento název je odvozen od kmene Guarani, jehož příslušníci mletá semena rostliny po staletí užívali smíchaná s horkou vodou či mlékem k získání potřebné energie. Jeden šálek takto připraveného nápoje prý dokáže zasytit na celý den.

Indiáni považovali guaranu za dar bohů a za elixír, který jim zajistí zdraví a dlouhý život. Největší oblibě se guarana těší zejména v Brazílii, kde je ceněna více než káva.

Kvůli diuretickým účinkům není rostlina doporučována lidem s problémy ledvin, pozor by si měli dát i lidé trpící kardiovaskulárními chorobami, těhotné a kojící ženy a děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám