Hlavní obsah

Vědci objevili tukové buňky, které pomáhají hubnout

Novinky, das

Ne všechny tukové buňky jsou „zlé“, kazí nám postavu a poškozují zdraví. Vědci zjistili, že v našem organismu máme také tukové buňky, které paradoxně spalují tuk a pomáhají hubnout. Jsou to tzv. „béžové“ tukové buňky, které byly objeveny teprve nedávno.

Článek

Do současnosti byly známy jen dva základní typy tukových buněk – hnědé a bílé. Hnědé buňky se v dětství podílejí na regulaci a tvorbě tepla a v průběhu života se ztrácejí. Bílé tukové buňky jsou v našem organismu zásobárnou energie a jsou v našem těle přítomny celý život. Jejich velikost a množství souvisí s bilancí energie a životosprávou. Průměrně by dospělý člověk měl mít asi 12 až 15 kg tuku.

Třetím, nově objeveným, typem jsou tzv. „béžové“ tukové buňky. Tyto buňky jsou svojí funkcí výjimečné. Energii v sobě totiž nehromadí, ale naopak ji spalují. „Za určitých okolností se některé bílé buňky mohou změnit na béžové,“ vysvětluje Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Jak dochází ke změně na béžový tuk

Pro změnu obyčejných tukových buněk na speciální „béžové“ je třeba, aby se v těle vytvořil hormon irisin. Má to však jeden malý háček, irisin totiž vzniká pouze v průběhu cvičení.

„Hormon irisin vzniká na povrchu svalových buněk. Jeho vlivem se některé bílé tukové buňky změní na energeticky aktivní „béžové“ buňky, které využívají energii uloženou v tukových tkáních,“ upozorňuje Gabriela Knosová.

Irisin patří do skupiny znovu objevených miokynů, tedy hormonů, které produkují svaly v průběhu cvičení. Hladina irisinu v krevní plazmě závisí na trénovanosti, proto nestačí nárazové cvičení či krátkodobá svalová aktivita.

„Na to, aby se dosáhla a udržela potřebná koncentrace irisinu, je třeba cvičit pravidelně. Výrazný nárůst tohoto hormonu byl zaznamenán po 30 minutách silového tréninku, ale dvojnásobné zvýšení jeho koncentrace bylo naměřeno až po deseti týdnech pravidelného vytrvalostního tréninku, který souvisí s nárůstem svalové hmoty,“ konstatuje odbornice na redukci a prevenci nadváhy.

Pomáhají cílit úbytek tuku

„Béžové“ tukové buňky tedy aktivují spalování energie nejprve z okolních tukových buněk a následně, po vyčerpání energie z mastných kyselin, začnou spotřebovávat energii i ze vzdálenějších tukových rezerv.

„Pokud zvolíme vhodnou metodiku cvičení a správný cvičební program, dosáhneme cílený úbytek tuku právě na těch místech, kde je ho nejvíce. Proto je dobré nechat si sestavit individuální cvičební plán s ohledem na tělesné proporce a jejich osobitost. A tento plán doplnit i o úpravu jídelníčku,“ dodává Knosová.

Reklama

Související témata:

Související články

Příprava krabičkové diety krok za krokem

Krabičková dieta je trendem dnešní doby. Má své příznivce mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout, ale i těmi, kteří upřednostňují zdravý životní styl. Málokdo ale...

Jak se udržet fit i po padesátce

Udržet se fit i po padesátce znamená celou řadu změn jak v jídelníčku, tak v pohybových aktivitách. Jelikož v těle ubývá svalové hmoty a narůstá podíl tuku...

Granátové jablko potlačuje pocity hladu

Toužíte hubnout, ale nedokážete ovládnout své chutě na něco dobrého? Pak vyzkoušejte granátové jablko, které obsahuje velké množství antioxidantů a zároveň...

Výběr článků

Načítám