Hlavní obsah

Mezi muži středního věku vypukla epidemie deprese

Novinky, bok

Deprese dokáže potrápit kohokoli a v jakémkoli věku. Dříve se neoficiálně mělo za to, že deprese přepadají převážně ženy. V současnosti ale lékaři evidují poměrně rapidní nárůst výskytu depresí i u mužů, a to nejčastěji ve středním věku. Jedním z prvních příznaků může být i náhlý nezájem o sex s partnerkou či manželkou.

Foto: Profimedia.cz

Stále více dobře situovaných mužů s dobrým zaměstnáním přepadávají deprese.

Článek

Počáteční příznaky deprese nemusí být nijak výrazně viditelné. Mnozí lidé je mohou přisuzovat stresu v práci či problémům v domácnosti. V současné hektické době je koneckonců stres stále častějším "přítelem" mnohých jedinců.

V dlouhodobějším měřítku ale může deprese znamenat poměrně velký problém, který může v horším případě skončit i tragicky.

Podobné "zážitky" s depresí měl i bankovní manažer Michael Foley z Hastingsu. Ve svých dvaačtyřiceti letech měl během posledních několika měsíců problémy se spánkem, často se budil dřív, než musel, a to navíc s pocitem, že celý den nebude stát za moc. Navíc byl pod dlouhodobějším tlakem v práci i doma, a to kvůli boji o opatrovnictví, který vedl se svou bývalou ženou.

Stále větší problémy se spánkem i špatnou náladou zpočátku přičítal stresu, a jelikož nechtěl nijak obtěžovat svou novou ženu, raději chodil občas sám na procházky a doufal, že se situace sama nějak spraví.

"Počáteční problémy jsem s nikým neřešil, nechtěl jsem prostě někoho obtěžovat. Ani lékaře jsem nevyhledal, měl jsem pocit, že by mi stejně nepomohl. Najednou toho ale bylo v práci i doma tolik, že jsem jednoduše odpadl," přiznává sklíčeně Michael.

Sebevražda - nouzové řešení

Došlo to až tak daleko, že se jednoho večera, když byla jeho žena pryč, předávkoval léky proti bolesti. Manželka ho naštěstí našla včas a zavolala záchrannou službu. Až po tomto život ohrožujícím zážitku byl Michael schopen sám sobě přiznat, že má závažný problém.

Jeho případ ale není výjimkou. Jak ukázaly srovnávací statistiky, v roce 2007 se jen ve Velké Británii počet sebevražd mužů ve věku mezi 45 až 59 roky zvýšil o 8,5 procenta, uvádí server Daily Mail.

Deprese patří celkově mezi nejvíce rozšířené psychické poruchy v západním světě. Ačkoli stále postihuje až dvakrát častěji ženy než muže, u žen je mnohonásobně větší šance, že při počínajících potížích vyhledají pomoc odborníka. Muži naopak svůj problém nikde neventilují, jejich stavy tak často mají tragické zakončení.

Deprese jako ničitel vztahu 

Psychické problémy ve výsledku ničí mnohem více lidí než jen samotného postiženého člověka. V první linii "útoku" jsou manželky a přítelkyně. A že není s člověkem postiženým depresí snadné žít, může potvrdit nejedna žena, jejíž partner podobným obdobím prošel.

"Sdílet život s člověkem s depresí, především když je to váš vlastní partner, není vůbec jednoduché. Můj manžel Jim pracoval dříve v televizi. Deprese u něj nastala v období, kdy nebylo příliš práce. Pro mě to byl naprostý šok. Cítila jsem se zoufale a nevěděla, co mám dělat," svěřila se pro Daily Mail se svými zážitky hypnoterapeutka Caroline Carrová.

"Nejhorší na celé věci bylo, že to držel v sobě. Nakonec to dospělo tak daleko, že byl neustále podrážděný a na všechny okolo sebe byl dost nepříjemný a nevědomky je obviňoval z toho, co se mu stalo," dodává.

Co dělat

Dříve se psychické problémy objevovaly u mužů převážně v rozmezí 18 - 24 let. Období středního věku bylo naopak chápáno jako nejspokojenější, protože takoví muži jsou většinou dobře zajištění, mají stálou práci a pevné rodinné zázemí. Právě mezi takovými ale v posledních letech stoupá právě výskyt depresí.

Jak nastalou situaci řešit? Prvním krokem by mělo být zjištění, co může být spouštěčem. Mnozí odborníci tvrdí, že v současné době je největším rizikem celková krize společnosti, ekonomické problémy a hlavně nejistota. To vše může vyústit v psychické i zdravotní problémy.

Následně je důležité také pozorovat změny, které jdou s depresemi ruku v ruce. Problémy se spánkem či jídlem bývají mezi hlavními, dále se často projevují i změny v péči o zevnějšek, u některých mužů je pozorována zvýšená konzumace alkoholu a mnohdy také změna nálad a podrážděnost, to vše bývá doprovázeno nezájmem o intimnosti s partnerkou.

Ať už jde o ženy či muže, je v takové situaci třeba dbát na základní pravidlo. Nevyčítat, ale naslouchat. Mnohdy je lepší svěřit se citově nezainteresované osobě, pokud tedy ženy zpozorují u svého partnera některé z uvedených příznaků, mohou se pokusit si s partnerem promluvit, nebo doporučit nějakého odborníka.

V každém případě je ale vždy nutné nějak konat (opět bez nátlaku). V situaci, kdy se muž dostane dlouhodobě do neřešitelné situace bez možného východiska, už může být pozdě na jakékoli řešení.

Čtěte také
Melatonin je zázrak přírody i současný módní trend
Melatonin se do zájmu vědců dostal koncem 50. let minulého století, a zdá se, že lidské tělo ovlivňuje víc, než se předpokládalo…Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Varovné signály - deprese

Náhlá změna rutinního chování - nepravidelný nebo naopak častý spánek, změna ve stravování

Nadměrně zvýšená konzumace alkoholu či cigaret

Sexuální poruchy a nezájem o sex

Uzavření se do sebe, vzdalování se od rodiny

Zvýšená agresivita a podrážděnost

Vyhýbání se členům rodiny, kamarádům, oblíbeným činnostem

Nezájem o vlastní vzhled

Negativismus (nemá to stejně cenu, celý svět je proti mně atd.)

Reklama

Související témata:

Související články

Deprese mohou mít fatální důsledky

Venku pošmourno, chladno, prostě špatné počasí. Pro depresi jak stvořené. Nemusí to však být vůbec podzim, který depresi spustí. Důvodů může být mnoho. A je...

Výběr článků

Načítám