"Vitamín C se poté, co ho tělo absorbuje, vylučuje močí v podobě oxalátu a právě tato látka patří mezi klíčové složky, z níž jsou tvořeny ledvinové kameny," vysvětluje pro Daily Mail Laura Thomasová z Karolinského Institutu ve Stockholmu.

Švédští vědci sledovali více než 22 000 mužů středního věku, starších 11 let. Přičemž 907 z nich denně užívalo tabletku s vitamínem C, ostatní neužívali žádné doplňky stravy.

Pro představu Švédové užívali tabletky obsahující 1000 mg vitamínu C. V Česku se prodávají tabletky, jež obsahují 500 mg i 1000 mg. Sklenice čerstvě vymačkané pomerančové šťávy přitom obsahuje cca 120 mg.

Již během studie se u 3,4 % mužů užívajících vitamín C objevily bolestivé ataky způsobené ledvinovými kameny,  zatímco u ostatních jen u 1,8 % z nich. Výzkum byl zveřejněn v odborném časopise JAMA Internal Medicine.

Podle odborníků to ale neznamená, že by lidé měli přestat jíst ovoce a zeleninu bohaté na vitamín C. Ten je totiž důležitý antioxidant, který člověk potřebuje pro zdravé kosti i svaly, jelikož jeho nedostatek může způsobit kurděje. Nicméně lidé by měli omezit především doplňky stravy.