Hlavní obsah

Přechod z másla na margaríny se nemusí vyplatit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máslo, nebo margaríny? Proti sobě stojí dva nesmiřitelné tábory odborníků. Jedni tvrdí, že margaríny jsou zdravější, jelikož snižují riziko onemocnění srdce, druzí tvrdí to samé o másle. Podle nejnovější americké studie mají pravdu ti druzí. Polynenasycené rostlinné tuky prý až zdvojnásobují riziko onemocnění srdce.

Foto: Profimedia.cz

Máslo versus margaríny

Článek

Posledních padesát let vědci tvrdili, že živočišné tuky jsou nezdravé a všem doporučovali přejít na rostlinné margaríny. Nyní ale provedli opětovnou analýzu dat australské studie z let 1966 až 1973, při níž bylo sledováno 458 mužů ve věku 30 - 59, kteří v nedávné době prodělali srdeční záchvat nebo trpěli anginou pectoris.

Polovině z nich bylo doporučeno, aby živočišný tuk nahradili olejem světlice barvířské (podobný olej jako slunečnicový). Výsledky, publikované v časopise British Medical Journal, ukázaly, že u těch, kteří jedli více těchto výrobků, se zdvojnásobila pravděpodobnost, že zemřou právě na srdeční onemocnění.

Australská studie byla prozkoumána především proto, že to byla jediná randomizovaná studie (studie, kdy se při přidělování různých druhů léčby pacientům v klinických studiích používá náhodného výběru. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že si skupiny budou podobné a zlepšuje se možnost porovnání výsledků), která se především zaměřovala na vliv rostoucí spotřeby omega 6 polynenasycených mastných kyselin, známé také jako kyseliny linolové. Tyto kyseliny se nacházejí v rostlinných olejích vyráběných ze slunečnic, kukuřice, sóji či světlic.

Nebezpečí těchto olejů vědci zdůvodňují tím, že při jejich metabolismu se přeměňují na chemickou látku tzv. kyselinu arachidonovou, která může vyvolat uvolnění dalších chemických látek, které způsobují v těle záněty, jež stojí za celou řadou chronických onemocnění - včetně srdečních chorob.

Vědci z Národního zdravotního institutu v USA svá zjištění považují za přelomová, jelikož by mohla významně změnit pohled na doporučení výživových poradců.

Britští vědci podle Daily Mailu se závěry studie nesouhlasí. Podle nich američtí vědci vycházeli z poddimenzovaných dat a jejich zjištění byla vyvrácena jinými studiemi.

Reklama

Související články

Uložený tuk tělo v zimě nezahřeje

Obecně platí, že v zimě máme chuť na tučnější stravu. Na vině je hormon melatonin. Jeho produkce je závislá na tmě, tedy v zimě jej naše epifýza produkuje...

Výběr článků

Načítám