Hlavní obsah

Za rakovinu močového měchýře nejčastěji může kouření a arzen

Novinky, das

O tom, že kouření způsobuje rakovinu plic, ví téměř každý, ale že hraje velmi důležitou roli i u vzniku rakoviny močového měchýře, slyšel málokdo. Přitom se jedná o pátý nejčastěji diagnostikovaný typ rakoviny v Evropě. Nebezpečí se zvyšuje s celkovým počtem vykouřených cigaret a riziko se nevyhýbá ani milovníkům doutníků či dýmek.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kuřáci mají zhruba 4krát vyšší riziko vzniku rakoviny močového měchýře než nekuřáci.

Článek

Užívání tabákových výrobků je jednoznačně hlavním činitelem vedoucím ke vzniku nádorového bujení v močovém měchýři. Podle odborníků mají kuřáci zhruba 4krát vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění než nekuřáci a mají i větší šanci, že na toto onemocnění zemřou.

Dalším významným rizikovým faktorem je kontakt s arzenem. Ten lze nalézt například ve vodě, v ovzduší, v půdě nebo v potravinách. Nebezpečí skrývají také látky zvané aromatické aminy, které se nacházejí v produktech chemického a gumárenského průmyslu.

Projevy rakoviny močového měchýře jsou podobně jako příznaky jiných nádorů zpočátku velmi nenápadné. Útvar nejdříve v tichosti pouze roste a nic netušící pacient je zcela bez obtíží.

Později se u dotyčného mohou objevit následující příznaky:

  • krev v moči
  • bolest a pálení při močení
  • častější nucení na "malou"
  • inkontinence

Všechny tyto příznaky zasluhují důkladné vyšetření k objasnění jejich příčiny. I zde platí pravidlo, že čím dříve je nemoc diagnostikována, tím větší naděje je na úplné vyléčení. Nádory močového měchýře jsou totiž prakticky vždy rakovinného charakteru. Vycházejí ze sliznice močového měchýře a rozdělují se dle hloubky prorůstání do stěny měchýře na tzv. povrchové (které rostou jen na povrchu nebo prorůstají zcela minimálně - tvoří asi 70-80 % nádorů měchýře) a infiltrující (které rostou do hloubky stěny měchýře a tvoří zbylých 20-30 %) - obě skupiny se liší v prognóze i ve způsobu léčby.

Jak se nádory léčí

Základem léčby je endoskopická operace prováděná přes močovou trubici. Výkon je odborně označován jako transuretrální resekce - TUR. Při této operaci je odstraněn nádor a zároveň je provedena biopsie nádoru, díky níž lze posléze stanovit přesnou diagnózu, určit, zda se jedná o nádor povrchový nebo infiltrující, což je rozhodující pro stanovení dalšího postupu.

Pokud se jedná o povrchový nádor, lékaři po endoskopii provádějí jen tzv. výplachy močového měchýře, při kterých se do měchýře dostává speciální látka (obvykle cytostatikum či imunoterapie), která snižuje riziko, že se nádor bude v budoucnu opakovat.

U infiltrujících nádorů je endoskopická operace nedostačující a musí dojít k radikální operaci, při které je odstraněn celý močový měchýř včetně okolních lymfatických uzlin.

V některých případech je nutné operaci kombinovat s chemoterapií.

Více informací na www.ulekare.cz a www.uroklinikum.cz.

Čtěte také
Tajemství štíhlých lidí? Myslí jinak!
Diety nejsou tím, co celoživotně zajistí ideální postavu, důležité je změnit své stravovací návyky. Více se dočtete v příloze Práva Víkend.

Reklama

Související články

For You pomáhá ženám v boji proti rakovině

Rakovina prsu postihne každou devátou Češku, každá čtvrtá žena na ni zemře. Projekt For You pod patronátem Lucie Bílé podporuje ženy v boji proti rakovině prsu...

Výběr článků

Načítám