Hlavní obsah

Muži trpí při chřipce a nachlazení opravdu víc než ženy, tvrdí neurologové

Novinky, das

O mužích a rýmičce koluje celá řada vtipů. Jakmile muž onemocní, je i z obyčejného nachlazení hned smrtelné onemocnění. Zatímco nemocná žena se dokáže postarat o sebe i zbylé členy domácnosti, nemocný muž nezvládne vůbec nic. Podle nejnovějšího zjištění neurologů si ale muži vůbec nevymýšlejí, choroby skutečně mnohem hůře snášejí. Mohou za to speciální receptory v jejich mozku.

Foto: Profimedia.cz

Muži vnímají příznaky onemocnění mnohem výrazněji než ženy.

Článek

Neuroložka Amanda Ellisonová tvrdí, že muži mají v mozku speciální teplotní receptory, které u nich způsobují to, že prožívají příznaky onemocnění mnohem výrazněji než ženy.

Tyto odlišnosti se v mužském mozku začínají tvořit až v období dospívání, kdy u chlapců narůstá hladina hormonu testosteronu a v mozku se vytváří tzv. preoptické jádro, kde jsou receptory regulující teplotu.

"Když lidské tělo napadnou viry či bakterie, jedna z věcí, která se stane, je, že se zvýší tělesná teplota, která by měla útoky infekce odrazit. Jelikož muži mají více teplotních receptorů než ženy, při chřipce a nachlazení se i jejich tělo brání vyšší teplotou, než je tomu u žen," vysvětluje pro Daily Mail doktorka Ellisonová a dodává:

"Vyšší teplota tak způsobuje mnohem drsnější vnímání příznaků nemoci. A pokud se muži i při běžném onemocnění chovají, jako by umírali, pak jim to nemůžeme zazlívat. Oni se opravdu tak cítí."

Podle doktorky Ellisonové je to jen další prokázaný rozdíl mezi mužským a ženským mozkem, který ovlivňuje mezi pohlavím různé chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám