Hlavní obsah

Kam až mohou vést důsledky přecházení nemocí

Novinky, Dana Sokolová

Přecházení nemocí není v dnešní době nic neobvyklého. Strach o práci, finanční ztráty, ale i neschopnost se od své práce odloučit nutí stále více lidí chodit s nachlazením, ale i s chřipkou či angínou do zaměstnání. Bohužel jen málokdo si uvědomuje, že neustálým přecházením těchto nemocí si zadělává na celoživotní následky, přičemž léčba je pak finančně i časově náročnější.

Foto: Profimedia.cz

Každá nemoc je pro tělo obrovskou zátěží.

Článek

Nepochybně nejlepším lékem na tyto běžné nemoci je ulehnout do postele a vše v klidu vyležet a vypotit. Kromě dostatku tekutin pak lidé obvykle nepotřebují žádné léky. Ty by měly přijít na řadu až při teplotě nad 38,5 stupně Celsia.

Každá nemoc je pro tělo obrovskou zátěží vyžadující velkou dávku energie na vypořádání se s ní. Pokud člověk nemoc ignoruje a pořádně neléčí, pak tělo nejen zeslábne, ale i viry či bakterie v těle o mnoho více škodí.

Při přecházení chřipky se mohou objevit i komplikace v podobě zánětů průdušek či těžkých zápalů plic, jejichž léčba může být velmi náročná a v těžkých případech se může jednat o onemocnění smrtelné. Chřipkové viry navíc mohou napadnout i jiné orgány a způsobit v nich rozsáhlou bakteriální infekci. Velmi často se jedná o srdce a záněty srdečního svalu, osrdečníku či srdeční chlopně, kde poté může docházet k její nedomykavosti.

Existují i případy, kdy lidé, kteří přechodili chřipku a jiné virové infekty, byli nuceni podstoupit po několika letech transplantaci srdce.

Ve výjimečných případech mohou tyto nemoci způsobit i zánět mozkových blan.

Jak je tomu u přecházení angíny

Při propuknutí angíny by lidé měli navštívit lékaře okamžitě. Přecházení virových i bakteriálních angín může být velmi nebezpečné a hrozí riziko revmatického postižení srdce, které může poškodit srdeční chlopně.

Po odeznění angíny může časem dojít i k postižení ledvin. Další komplikací angíny je hnisavý absces (ložisko plné hnisu), který při větším šíření zánětu vzniká hlouběji v tkáních hltanu. Léčba pak vyžaduje chirurgický zákrok.

Přecházení nemocí může vyvolat i další vážné následky v podobě poškození kostní dřeně a poruchy tvorby krvinek, což vede k chudokrevnosti a také ke snížení obranyschopnosti organismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám