Hlavní obsah

Solária jsou mnohem nebezpečnější, než se doposud myslelo

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solária výrazně zvyšují pravděpodobnost onemocnění rakovinou kůže, a to dokonce dvojnásobně oproti opalování na dovolené ve Středomoří. Nejnebezpečnější je pak opalování v soláriích pro mladé ženy před dosažením 35 let.

Foto: Profimedia.cz

Solária výrazně zvyšují pravděpodobnost onemocnění rakovinou kůže.

Článek

Podle britských odborníků solária vyzařují dvojnásobně vyšší škodlivé záření, než je považováno za bezpečné. Spočítali, že deset minut strávených v soláriu dvojnásobně zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou kůže, než když stejný čas stráví jedinec opalováním během poledne ve Středomoří.

Světová zdravotnická organizace podle deníku Daily Mail uvedla, že solária jsou stejně nebezpečná v ohledu rizik onemocnění rakovinou jako kouření. Přesto mnozí nebezpečí těchto přístrojů stále podceňují.

Vědci z University of Dundee otestovali sílu záření 402 solárií v anglických salonech krásy. Z jejich výsledků vyplynulo, že až 90 % solárií vyzařuje mnohem vyšší záření, než povolují bezpečnostní normy stanovené EU.

Záření jednoho solária bylo dokonce tak silné, že ohrožovalo jedince onemocněním rakovinou kůže až šestinásobně ve srovnání s intenzivním středomořským sluncem.

Tato nová studie jen potvrdila zjištění předchozího výzkumu, podle kterého opalování žen v soláriu před dosažením 35 let věku zvyšuje až o 90 % riziko zhoubného melanomu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám