Hlavní obsah

Nový test dokáže včas odhalit rakovinu čípku, dělohy i vaječníků

Novinky, Dana Sokolová

Američtí vědci vyvinuli test, který by mohl způsobit zásadní průlom ve včasném odhalování rakoviny ženských orgánů. Jedná se o relativně jednoduchý a levný test, který dokáže detekovat rovnou tři druhy rakoviny - děložního čípku, dělohy a vaječníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Test dokáže detekovat rovnou tři druhy rakoviny.

Článek

Pokud bude test uveden na trh, bude se jednat opravdu o průlomový jev především kvůli odhalení rakoviny vaječníků, kterou lékaři rádi přezdívají na "tichého zabijáka". Toto onemocnění totiž neprovází žádné příznaky, které by na zdravotní problém upozornily v počáteční fázi. Ženy tak k lékaři chodí často až v té nejtěžší fázi, kdy je léčba nejméně účinná a lékaři dokážou pomoci už jen 1/3 pacientek.

Léčba rakoviny děložní sliznice známé také jako endometriální rakovina je sice jednodušší, ale stále na ní umírá ročně vysoký počet žen. Možnost včasného odhalení tohoto onkologického onemocnění, tak může každým rokem zachránit životy až několika stovek žen jen z České republiky.

Jak byl test objeven

Američtí vědci z Baltimoru nejprve identifikovali abnormální geny nalezené v konkrétních typech nádorových buněk. Poté provedli stěr děložního čípku a hledali v něm nádorové buňky z vaječníků a dělohy.

Tato metoda měla stoprocentní úspěšnost při odhalování karcinomu endometria (děložní sliznice) a ze 40 procent při detekci ovariálních tumorů (nádorů na vaječníkách), přičemž se jednalo jak o časné, tak pozdní stádia.

Navíc test nezaznamenal jedinou falešnou diagnózu rakoviny u zdravých žen, které byly též zahrnuty do výzkumu.

Na první pohled se může zdát, že míra úspěšnosti při odhalování rakoviny vaječníků je vcelku nízká, ale lidé musí brát v potaz, že test dokáže odhalit i případy, které by bez testu byly odhaleny příliš pozdě. Proto je test vnímán tolik pozitivně.

Podle vyjádření autorů studie, které bylo uveřejněno v časopise Science Medicine Translational, testováním většího počtu genů, mohou vědci zaznamenat ještě mnohem lepší výsledek. Je tak nutné udělat další rozsáhlé výzkumy, aby byl tento unikátní test, co nejdříve schválen a uveden na trh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám