Hlavní obsah

Stinné stránky rychlých diet

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle realističtějších metod, jak trvale shodit přebytečné kilogramy, se bohužel stále častěji v médiích objevují i "zaručené rychlorady". A přiznejme si to na rovinu, rychlý účinek s minimálně vynaloženým úsilím zláká víc, než se několik měsíců po malých krůčcích mořit s úpravou jídelníčku a cvičením.

Foto: Profimedia.cz

Vyvážená strava je pro regulaci váhy důležitá.

Článek

Není se tak čemu divit, že se lidé nechávají rychlodietami stále častěji zlákat. Na tom by nebylo možná až zas tolik špatného, kdyby je vedle "spolehlivých účinků" média informovala zároveň i o tom, jak velké zdravotní komplikace si mohou takovými procedurami způsobit.

Je jedno, jestli vás zaujme pomerančová dieta, hubnoucí procedura zakládající si na přesném počtu kalorií, nebo třeba dieta založená pouze na pití vody. Jakmile se jedná o krátkodobou aktivitu omezující příjem určitého druhu potravy nebo jejích složek, zdravotní rizika s sebou nese vždy.

To potvrzuje i odbornice na hubnutí Jessica Tzvetkoffová pro server Cleo. "Všechny rychlodiety jsou z hlediska zdraví nebezpečné, a dlouhodobě nemají žádný úspěch. Jakmile vyloučíte z jídelníčku jakoukoli skupinu potravy, kterou vaše tělo potřebuje, připravujete se o nezbytné živiny. Nehledě na to, že se vám zpomalí metabolismus a tělo si bude dělat tukové zásoby, aby mělo z čeho čerpat v období hladu," uvádí.

Rychlejší hubnutí = větší rizika

"I když možná nárazově opravdu něco zhubnete, z velké části jde pouze o vodu, ne tuk, aktuální výsledek jak tak z logického hlediska neudržitelný," vysvětluje Tzvetkoffová. Jako nejhorší příklad uvádí rádoby zaručené rady, které praktikují například modelky či herečky, které potřebují rychle dosáhnout požadované váhy.

Nejhorší na dietách typu zhubněte pět či více kilogramů za týden je to, že během krátké doby si můžete ublížit zdravotně natolik, že problémy vydrží i několik měsíců. Při radikálních a nárazových změnách se dlouhodobě zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mohou nastat i problémy s funkcí jater či ledvin.

Mnohé průzkumy navíc potvrzují, že jakmile se vrátíte po "hladových" dnech ke standardnímu stravovacímu režimu, nejenže shozená kila naberete rychle zpět, ale ve valné většině ještě nějaké to kilo navíc přiberete.

"Reálné je hubnout 0,5 kila až maximálně kilo za týden, samozřejmě s potřebnou úpravou jídelníčku a cvičením. Pokud dokážete nový hubnoucí a zdravější režim dodržovat po dobu 12 až 20 týdnů (zhruba 3-5 měsíců), máte reálnou šanci, že si stávající váhu, na kterou se během té doby dostanete, do budoucna udržíte," dodává na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám