Hlavní obsah

Tip na dlouhověkost žen - skončete s cigaretami před třicítkou

Novinky, das

Nejen alkohol je metla lidstva. Stejně špatně ovlivňuje náš život zlozvyk v podobě kouření. Odborníci tvrdí, že pokud ženy s kouřením neskoncují včas, zkrátí si život až o desítku let.

Foto: Profimedia.cz

Kouření zhoršuje stav cév a tedy i prokrvení kůže na končetinách.

Článek

Britská studie, které se zúčastnilo více jak 1 milión britských žen, zjistila, že cigaretový kouř není tak nebezpečný pro ženy do 30 let věku. Pokud kuřačky skoncovaly s cigaretami do tohoto věku, pak zcela eliminovaly riziko svého předčasného úmrtí a ve výsledku se dožily průměrně stejného věku jako nekuřačky.

Problémy tedy nastávají v okamžiku, kdy se kuřačky svého zlozvyku do tohoto věku nezbaví. "Tyto kuřačky umírají až o deset let dříve, než je obvyklé. Přestanou-li kouřit před čtyřicítkou, stále mají velkou šanci na snížení rizika předčasného úmrtí až o 90 %," potvrzují odborníci ze serveru Odvykání-kouření.cz.

Co všechno ženám hrozí

Podle vědců jejich studie potvrdila, že až 2/3 kuřaček, které zemřely ve věku kolem 50, 60 a 70 let, trpěly některou z chorob spjatou s kouřením. Patří sem především rakovina plic, chronická obstrukční plicní choroba, onemocnění srdce či mozková mrtvice.

K odhalování skutečných důsledků kouření dochází až nyní, protože až v této době lze zhodnotit, jak cigarety ovlivnily životy celoživotních kuřáků. Za první generaci kuřaček lze považovat ty s datem narození kolem roku 1940.  Tehdy začala průmyslová výroba cigaret.

Výsledky zkoumání této generace jasně potvrzují, že abstinence od cigaret dosažená ještě před nástupem středního věku přináší zhruba 10 let života navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám