Hlavní obsah

V IKEMu začnou odstraňovat nádory jícnu nechirurgickou metodou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocných s nádory jícnu výrazně přibývá. Onemocnění mívá mimořádně nepříznivý průběh (pět let s tímto nádorem přežívá jen 10 až 20 % pacientů). Problém je především v časné diagnostice, proto v Institutu klinické a experimentální medicíny startuje systematický program zaměřený na odhalení časných stádií tohoto druhu rakoviny a její odpovídající léčbu.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. Barettův jícen se nejčastěji projevuje vracením žaludečních šťáv do jícnu a pálením žáhy.

Článek

Ta spočívá v odstranění časných nádorů a přesně určených přednádorových stádií (tzv. dysplázie) pomocí radiofrekvenční ablace (způsob odstranění nádoru).

Tzv. Barettův jícen se nejčastěji projevuje vracením žaludečních šťáv do jícnu a pálením žáhy. Právě toto onemocnění vede velmi často ke vzniku nádorů jícnu.

„V zemích Evropy tímto typem rakoviny ročně onemocní šest mužů a 1, 5 ženy na 100 000 obyvatel, a to nejčastěji ve věku 50 - 70 let.  V České republice je hlášeno asi 450 nových případů ročně,“ popisuje incidenci rakoviny jícnu prof. MUDr. Julius Špičák, CSc., přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Šetrnější nechirurgické řešení

Pokročilé nádory jícnu lze operovat jen chirurgicky, přičemž je část jícnu zcela odstraněna. Lékaři IKEMu teď chtějí nabídnout pacientům s časným karcinomem jícnu šetrnější, nechirurgické řešení – spálení tkáně, ze které by nádory mohly vzniknout nebo která je již karcinomem za pomoci speciálního přístroje.

„Pacientovi je zaveden do jícnu velmi malý katetr, na jehož konci je balonek nebo obdélníková elektroda. A právě jimi jsou pod vizuální kontrolou endoskopu nádory spáleny,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Martínek, Ph.D. z Kliniky hepatogastroenterologie. Úspěšnost této léčby je u časných změn velmi vysoká, až 98 %.

Pro nechirurgické odstranění nádorů jícnu byl v IKEMu zakoupen speciální přístroj, který má institut v této moderní variantě jako jediný v republice. Jednotka umí pracovat s novými elektrodami, balonkovými i obdélníkovými v různých velikostech, a tak umí lépe vyhovět pacientům s různou anatomií.

Navíc přístroj se už neskládá z více jednotek jako dříve, vše je sloučeno do jedné, což je velkým přínosem především pro lékaře. Přístroj Klinice hepatogastroenterologie IKEM, věnovala Nadace Agrofert.

Řešení i pro problémy s polykáním

Klinika chce těmito výkony odstartovat nový program léčby onemocnění jícnu.  „Chceme tento program i nadále rozvíjet, proto připravujeme i další v Česku ne zcela běžné výkony. Např. se chceme zaměřit na tzv. achalázii, tedy problémy s polykáním, kterými trpí především dospělí pacienti. Cílem je zavedení do praxe zcela nové, „pouze endoskopické“ metody, která by mohla mít stejnou účinnost jako klasická operace,“ popisuje další směřování programu prof. Julius Špičák.

První zkušenosti s metodou odstraňování nádorů jícnu pomocí radiofrekvenční ablace, avšak předchozím druhem přístroje, mají v České republice již tři pracoviště (ÚVN, Vítkovická nemocnice a FN Olomouc).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyhnout pálení žáhy

Občasné pálení žáhy není až tak závažný faktor, který by nás měl nějak znepokojovat. Pokud se ale opakuje častěji, je na místě začít danou situaci co nejdříve...

Výběr článků

Načítám