Hlavní obsah

Vláknina - kde se bere a proč je pro hubnutí nezbytná

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období nadělování dárků a přejídání je už za námi, nastává čas předsevzetí a pro mnohé také hubnutí. Není žádným tajemstvím, že řada Čechů nabrala přes Vánoce nejedno kilo navíc. V boji s jejich shazováním pomůže nejen pohyb, ale také vláknina.

Foto: Profimedia.cz

Celozrnné pečivo je jedním z mnoha zdrojů vlákniny, která je pro naše tělo potřebná.

Článek

Nadváha a obezita je celosvětově rozšířený problém, s kterým bojuje řada lidí. Jelikož je u mnohých zásadní problém v přejídání, snažili se odborníci dlouhou dobu vynalézt prostředky, které by ošidily mozek a potlačily chuť k jídlu.

U řady lidí to ale nezabírá, naskýtá se tak jiná možnost - zasytit žaludek potravinami, které mají lepší sytící kapacitu. A právě v tom je výhodným "spolubojovníkem" při hubnutí vláknina. Tím, že dokáže změnit chuť a texturu jídla, významně sníží jeho energetickou vydatnost, navíc prodlouží chuťové pocity, naplní žaludek, rychle navodí proces sycení, a zároveň vyvolá pocit sytosti.

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů, například celulózy, ligninu, pektinu, chitinu. Vlákninu obsahují i některé málo kalorické pokrmy s nízkým obsahem tuku, a přitom dostatečně syté: ovoce či zelenina, obiloviny, luštěniny, olejniny, mléčné výrobky a další.

Význam potravin s rostlinnou vlákninou si uvědomovali už staří Řekové a Římané a záměrně je zařazovali do svého jídelníčku. Ale skutečná vlna zájmu o vlákninu se zdvihla až začátkem 70. let 20. století, kdy D. P. Burkitt, N. S. Painter, T. J. Cleave a H. Trowell přišli s tvrzením, že mnohé závažné choroby jsou způsobeny či vyvolány jejím nedostatkem ve stravě.

Potřebná dávka vlákniny

Dle zjištění Světové zdravotnické organizace je pro člověka optimální příjem 20 až 35 gramů vlákniny na den. Denní dávku tak dodržíte například konzumací dvou celozrnných rohlíků, jedné papriky, dvou žitných celozrnných chlebů a dvou jablek.

To je doporučená denní dávka, bohužel nejen ve světě, ale i u nás, je skutečná "spotřeba" vlákniny mnohem nižší - v ČR je aktuálně necelých 15 gramů na osobu.

Možností je i konzumace vlákniny v podobě kapslí, ani to ale nepomůže, pokud člověk do svého boje s nadváhou nezařadí i správnou skladbu jídelníčku. Ruku v ruce s tím by měla jít i celková změna životního stylu a také dostatečné pohybové aktivity, vysvětlila Mgr. Iva Belasová, odbornice obesilinky.cz a výživová poradkyně věnující se více než dvacet let obézním klientům.

Pokud se ale rozhodnete změnit skladbu stravy, provádějte to postupně. V opačném případě byste se mohli dočkat nepříjemných zažívacích potíží, které náhlý přísun vlákniny provází: pocitu plnosti, nadýmání a bolestí břicha. A jestli si nejste jisti co a v jakém množství do jídelníčku zařadit, nebo berete léky, poraďte se s odborníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si redukční dietou nepřivodit zácpu

Mnoho z nás si pravidelně říká, že od nového roku začneme hubnout. Redukční dieta, kterou sami sobě naordinujeme, nám ale může přivodit zbytečné zdravotní...

Výběr článků

Načítám