Hlavní obsah

Vitamín D snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alzheimerova choroba je vážné degenerativní onemocnění mozku, které způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách, úpadek jejich činnosti a úbytek mozkové hmoty. Lidé, kteří onemocní touto chorobou, začnou trpět výraznou poruchou paměti, myšlení, úsudku, objevuje se sklon ke zmatenosti a v některých případech i k agresivitě. Pokud se chcete této vážné choroby vyvarovat, vědci doporučují dbát na dostatečný přísun vitamínu D.

Foto: Profimedia.cz

Vitamín D můžete přijímat například prostřednictvím potravinových doplňků.

Článek

Podle serveru Daily Mail dva nové výzkumy přišly se zjištěním, že ženy by měly brát potravinové doplňky obsahující vitamín D, protože tím sníží riziko rozvoje Alzheimerovy choroby, kterou mohou provázet symptomy jako je dezorientace, stupňující se zapomnětlivost a postupem času i problém plnit základní úkoly běžné denní potřeby.

Výsledky první studie poukázaly na skutečnost, že ženy ve středním věku, u kterých se rozvinula tato choroba, měly prokazatelně nižší hladinu a celkově nižší příjem vitamínu D než absolutně zdravé ženy. Tuto studii provedl doktor Cedric Annweiler z University Hospital ve francouzském Angers, který studoval údaje přibližně 500 žen, které se zúčastnily studie s názvem Epidemiologie osteoporózy v Toulouse.

Annweiler zjistil, že ženy, u kterých se objevil Alzheimer, měly příjem vitamínu D v průměru 50,3 mikrogramů za týden. Zatímco ženy, které byly zcela zdravé a netrpěly žádnou formou demence, měly příjem v průměru 59 mikrogramů týdně.

Nedostatek vitamínu D vede k mentálnímu úpadku

Druhou studii vlivu vitamínu D provedla Yelena Slininová z VA Medical Centre ve Spojených státech. Ta upozorňuje zejména na to, že ženy s nedostatečným příjmem vitamínu D jsou náchylnější k rozvoji problémů kognitivních schopností.

Slininová analyzovala hladinu vitamínu D u 6257 starších žen, které zároveň podstoupily test mentálních schopností známý jako mini-mental state examination. Nižší hladinu vitamínu D okolo 20 nanogramů na mililitr krevního séra, vědci stejně jako v první studii, spojili s vyšší náchylností k mentálnímu úpadku jedince.

Obě studie, které byly publikovány v The Journals of Gerontology, zdůrazňují důležitost vitamínu D, který lze přijímat, ať už prostřednictvím slunečního záření, jídla nebo vitamínových doplňků.

V podstatě neexistuje léčba, která by Alzheimerovu chorobu dokázala zcela odstranit. Počet nemocných stále stoupá. Například v Anglii žije přibližně 400 000 lidí trpících tímto onemocněním, v ČR je to přibližně 120 000. Celosvětová čísla uvádějí, že lidí s Alzheimerovou chorobou je na světě mezi 24 až 37 milióny.

Reklama

Související témata:

Související články

Denně zapomínáme v průměru na pět věcí

Chceme stihnout všechno a jak pospícháme, tak stále více zapomínáme. Moderní životní styl nás stojí pět zapomnění denně. Vyplývá to z britské studie, podle níž...

Výběr článků

Načítám