Odborníci ve své čerstvé studii tvrdí, že podobné diety mohou mít neblahé následky na tělo. Vedou totiž ke zvyšování špatného LDL cholesterolu v krvi.

"Sedmatřiceti ženám rozděleným do dvou skupin jsme naordinovali dvě rozdílné diety. Obě byly založeny na nízkotučné stravě, přičemž jedna z nich obsahovala i nízký podíl ovoce, zatímco druhá naopak vysoký přísun zeleniny a ovoce," líčila Silasteová.

Vědci zjistili, že se hladina LDL cholesterolu v krvi zvýšila o sedmadvacet procent u žen, které se stravovaly podle diety s nízkým obsahem tuků a zeleniny.

Lipoproteiny A narůstají

O celých devatenáct procent se pak zvýšila u žen, které k nízkotučné dietě mohly konzumovat velké množství zeleniny a ovoce. Obě diety také v malé míře snížily hladinu takzvaného dobrého HDL cholesterolu.

Vědecký tým se domnívá, že příčinou spojitosti mezi zvyšováním hladiny LDL cholesterolu a dietami je nárůst lipoproteinů A, které způsobují růst hladiny cholesterolu.  

Finskou verzi potvrdil i lékař Mohamad Navab se svými spolupracovníky z Kalifornské univerzity v Los Angeles. "Příčiny mohou být samozřejmě i jiné, ale zjištění kolegyně Silasteové je velkým přínosem pro další nutné studie," uvedl Navab.