Hlavní obsah

Bolest hlavy může značit vážný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, migrénami, jistě se občas nevyhnete myšlence, co kdyby náhodou nešlo jen o bolest hlavy, ale o něco vážnějšího? Existuje malé procento pravděpodobnosti, že by se vaše podezření mohlo potvrdit, většinou jde spíše o zbytečnou paniku. Pokud však nechcete svým podezřením ihned zatěžovat lékaře, poskytneme vám pět symptomů, které naznačí, že skutečně není vše v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Bolest hlavy může značit vážný zdravotní problém.

Článek

1. Změna typu bolesti

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, které se více méně opakují, znamená to, že bolesti jsou si pokaždé velmi podobné. Jde sice o věc, která umí výrazně znepříjemnit život, ale nejde o nic vážného. V případě, že se však najednou začne výrazně měnit typ bolesti nebo její lokalita, pak je lepší zajít k lékaři a změnu s ním prodiskutovat, jak cituje server terra.es.

2. Další symptomy

Bolest hlavy může být doprovázena dalšími doprovodnými příznaky. Málokdy se najde pacient s nádorem na mozku, kterého pouze bolí hlava a nemá žádné jiné příznaky. Většina lidí, kteří skutečně tumor mají, trpí také nevolností, závratěmi a silným zvracením. U některých případů se objeví i symptomy jako jsou záchvaty, nesrozumitelná řeč, slabost v končetinách nebo problémy s periferním viděním.

3. Každodenní bolest hned od rána

Pokaždé, když se ráno vzbudíte, tak vás bolí hlava, a v podstatě neexistuje den bez bolesti. Pokud se skutečně vyvíjí nádor na mozku, bolest hlavy začne vždy ráno a často je doprovázena nevolností a následným zvracením. Ale úleva nepřichází ani potom. Bolest hlavy trvá celý den, stejně jako nevolnost. Nepomáhají prášky na bolest, ani proti nevolnosti.

4. Rychle se zhoršující bolest hlavy

Varovným signálem může být i to, že se vaše bolesti hlavy prudce zhoršují v průběhu dní, týdnů nebo měsíců. Váš stav začne nenápadnými bolestmi, které se výrazně mění a prudce zhoršují, až dojdou k absolutně nesnesitelným formám, které vyžadují zjištění příčiny a okamžité řešení.

5. Podvědomí

Je třeba zmínit skutečnost, že v malém procentu případů se nemusí vyskytnout žádné z výše zmíněných příznaků, a přesto může být diagnostikován nádor na mozku. Pokud vám váš vnitřní hlas říká, že skutečně něco není tak, jak by mělo být, nečekejte, až se u vás nějaké vážnější příznaky objeví, a navštivte lékaře, který vám vše v klidu vysvětlí, udělá potřebná vyšetření a poté vám sdělí výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám