Hlavní obsah

Oční vady nemusí znamenat konec sportování

Novinky, bok

Dobrý zrak je pro jakoukoli lidskou činnost nepostradatelný. Při sportu, zvlášť tom vrcholovém, to platí dvojnásob. Dočasnou volbou, pokud nechceme se sportem úplně přestat, je nošení brýlí, případně kontaktních čoček, což ale nejde u všeho. Účinnějším řešením pak může být laserová operace.

Foto: Profimedia.cz

Nošení dioptrických brýlí je dnes zcela běžnou záležitostí. Především při různých sportovních činnostech ale mohou znamenat nepříjemnou zátěž. Problémů s jejich nošením vás může zbavit laserová operace.

Článek

Za nošení brýlí se už dávno nemusíme stydět. Pryč jsou doby, kdy se vyráběly pouze ošklivé kostěné a tlusté obroučky, které jednoduše nikomu neslušely. V dnešní době máme na výběr z mnoha tvarů, velikostí i designu, můžeme si tak vybrat ty pravé.

Do kanceláře, na řízení či čtení už nosí brýle mnozí, při sportování to ale ani dnes stále není to pravé. Už jen z toho důvodu, že se i při sebemenším pohybu mohou brýle dostat do jiné pozice a jejich nositel v tu chvíli náhle špatně vidí. Problémů může ale nastat více.

"Obrýlení lyžaři například důvěrně znají mlžení brýlí. Pokud sportovci používají při lyžování ochranné lyžařské brýle a v nich mají ještě brýle dioptrické, pak se opravdu často optiky zamlží a brýle pak vidění spíše zhoršují, než aby pomáhaly. Ideální situace je, když brýle plní pouze ochrannou funkci a sportovec vidí ostře i bez nich,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

Když brýle ani čočky nechcete či nemůžete

U některých sportů se ale naopak nošení brýlí vůbec nedoporučuje. V případě kolize či pádu totiž může dojít k jejich rozbití a následnému poškození oka, což může mít i fatální následky. V takové situaci padá volba na kontaktní čočky. Ani ty ale nevyhovují vždy - například při plavání. Jedinou volbou je pak operace.

V současné době se k operacím na mnoha klinikách využívá tzv. 6D laser, který patří mezi nejrychlejší a nepřesnější lasery pro operace očních vad na světě.

„Laserové oční operace dnes mají schopnost zbavit brýlí naprostou většinu lidí. Operace podstupují nejčastěji právě aktivní lidé, kteří často sportují – ať už rekreačně nebo profesionálně. Vysoká kvalita vidění po laserové operaci bez brýlí nebo kontaktních čoček je výhodná a pohodlná obzvláště při sportech. Zároveň umožňuje zvyšovat sportovní výkonnost. Například i nejlépe placený sportovec světa, jehož výkony jsou obzvláště závislé na ostrém zraku, podstoupil laserovou operaci očí. Je jím golfista Tiger Woods,“ dodal Pavel Stodůlka.

Oční operace pomocí laseru se provádějí kdykoli během roku, podzimní a zimní období je ale z hlediska menšího množství sluníčka nejvýhodnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavit se šedého zákalu je možné ambulantně

V Česku oční chirurgové operují každý rok více než 70 tisíc šedých zákalů. Před čtvrtstoletím musel pacient po operaci strávit mnoho dní v nemocnici a po...

Aspekty, které ovlivňují barvu našich očí

Oči - orgán, bez kterého bychom jen těžko mohli vést plnohodnotný život. Vnímáme jimi svět okolo nebo vyjadřujeme emoce. I jediným pohledem nás může někdo...

Výběr článků

Načítám