I diabetik může prožít Vánoce plnohodnotně jako zdraví lidé. Nesmí ale zapomenout, že v jeho případě platí přísloví „všeho s mírou“ dvojnásobně.

Jak na přípravu cukroví

"Diabetik by měl při přípravě cukroví použít raději mouku celozrnnou, nebo „špaldu“, protože tyto typy mají vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. Na pečení by měl zvolit kvalitní rostlinné margaríny. Mají menší množství nasycených mastných kyselin a neobsahují cholesterol," radí nutriční terapeutka Věra Stejskalová z projektu www.aktivnidiabetik.cz.

Sladké přísady cukroví lze nahradit například přidáním strouhané mrkve do základního těsta nebo použít čerstvé ovoce na dozdobení hotového cukroví.

Při použití sladidla je třeba si ověřit, jestli je sladidlo vhodné na tepelnou úpravu a myslet na doporučené denní dávky těchto sladidel. Při přípravě cukroví je vhodné sladidlo rozšlehat s bílky, ne s celými vejci či žloutkem.

Pokud je součástí cukroví krém, je možné jej odlehčit tvarohem nebo pudinkem, oříšky nahradit nasucho opraženými vločkami. Plechy na pečení je lepší vyložit papírem na pečení.

Správná strava diabetika na Štědrý den

Nasnídají se, tak jak jsou zvyklí, obvykle je to přiměřená porce tmavého chleba, bílkovinná potravina - krájený 30% sýr nebo kousek libové šunky či ochucený tvaroh, bílá káva a zelenina.

Dopolední svačina znamená jeden kus ovoce.

K obědu je vhodná zeleninová nezahuštěná polévka a například Černý kuba s velkým zeleninovým salátem.

Odpolední svačinou může být bílý jogurt s kousky čerstvého ovoce.

Večeře - v duchu tradice a podle zvyklostí. Polévka rybí se zeleninou a nasucho opečenou houskou (bez jíšky, jen se lžičkou krupice). Kapr pečený v alobalu s citrónem. Bramborový salát (odlehčený - místo majonézy olivový olej s jogurtem) se zeleninou.

Po večeři (za 2-3 hodiny) několik kousků drobného vánočního pečiva, černá káva nebo dobrý čaj.