Hlavní obsah

Kochleární implantáty pomáhají sluchově postiženým rozumět řeči

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá krabička, která ale umí doslova zázraky. I tak by se dal nazvat kochleární implantát, který pomáhá sluchově postiženým rozumět řeči. V pořadí druhé Centrum kochleárních implantací v České republice je již několik měsíců k dispozici pacientům na Moravě.

Foto: archiv, Právo

Kochleární implantát

Článek

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) uvedla do provozu první moravské Centrum kochleárních implantací při Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (KOCHHK). Sluchově postiženým pacientům nebo osobám s těžkou či velmi těžkou ztrátou sluchu pomáhá implantace kochleárního implantátu rozumět řeči a výrazně jim tak zkvalitňuje život.

Jak uvádí přednosta KOCHHK, prof. MUDr. Rom Kostřica absolutní hluchota se snáší mnohem hůř než slepota, což dokládá i statistika sebevražedných pokusů. Kochleární implantát má tedy pro sluchově postižené jedince nedocenitelnou hodnotu.

Implantát se skládá ze dvou základních částí – z vnitřního implantátu a zevní části, kterou tvoří mikrofon, řečový procesor, vysílací cívka a kabely. Při implantaci se pod kůži zavede malinkatý přístroj, z kterého vedou elektrody do vnitřního ucha. Za uchem je zavěšeno malé pouzdérko s mikrofonem, procesorem a přenosovou cívkou.

Mikrofon zachytí zvuk a odešle jej do řečového procesoru, který pacient nosí nejčastěji za uchem. Ten přijatý zvuk analyzuje a digitalizuje jej na signály, které jsou následně poslány do vysílače. Předpokladem správného přenosu informací je, že sluchová dráha s mozkovými centry je plně funkční. V opačném případě by implantace neměla smysl.

Foto: archiv, Právo

Funkce kochleárního implantátu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám