Hlavní obsah

Elektronické cigarety neohrožují kardiovaskulární systém

Novinky, das

Přestože si většina kuřáků uvědomuje rizika spjatá s kouřením, skoncovat s cigaretami jednou provždy, nezvládne každý. Proto stále více těchto lidí volí zdravější variantu v podobě elektronické cigarety. Výhodou těchto cigaret podle Evropské kardiologické společnosti je, že oproti klasickým cigaretám nemají vliv na kardiovaskulární systém.

Foto: Profimedia.cz

Elektronické cigarety jsou stále populárnější.

Článek

Výzkumný tým provedl první klinickou studii, která zkoumá bezprostřední vliv užití elektronické cigarety na kardiovaskulární systém. Výsledky této studie byly porovnány s výsledky skupiny lidí, kteří kouří klasické cigarety. Závěr byl překvapivý. Po použití jedné elektronické cigarety dochází v lidském organismu pouze k nepatrnému zvýšení krevního tlaku. Oproti tomu po jedné klasické nikotinové cigaretě dochází ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku a srdeční činnosti.

Výhodou elektronických cigaret pak je především fakt, že kuřák vdechuje pouze nikotin z náplně a vydechuje čistou páru. Protože elektronická cigareta nehoří, nevznikají při jejím užívání zplodiny jako dehet nebo oxid uhelnatý. Samotná náplň může mimo nikotinu obsahovat i různé příchutě (ovocné, kávové apod.).

 Není cigareta jako cigareta

"Bohužel na trhu se vyskytuje velké množství bezejmenných prodejců, kteří nakupují levné a velmi nekvalitní elektronické cigarety v Číně. Tyto náplně pak mohou obsahovat i další škodlivé látky. Lidé by tak měli upřednostňovat značky, které mají kvalitu potvrzenou nezávislým testováním," doporučuje Aleš Drnovský ze společnosti SuperSmoke a dodává: "Používání kvalitní elektronické cigarety je zhruba o polovinu levnější, průměrný kuřák vystačí s útratou cca 1000 Kč na měsíc."

Reklama

Související témata:

Související články

Hříchy, které ohrožují srdce

Kouření, odpor ke sportu, přemíra stresu, záliba v pojídání tučných či sladkých jídel a mnoho dalších hříchů a prohřešků se negativně odráží i na zdraví srdce....

Výběr článků

Načítám