Hlavní obsah

Mýty o rakovině prsu ničí šanci na úspěšnou léčbu

Novinky, bok

Rakovina prsu děsí mnoho žen po celém světě. Ty, které mají to štěstí, a nemoc se u nich odhalí brzo, mají i díky moderní medicíně velkou šanci na úplné uzdravení. I v dnešní době přesto stále existuje mezi lidmi řada mýtů, které o této vážné nemoci kolují a oddalují včasnou lékařskou intervenci.

Foto: Profimedia.cz

Každá žena by měla o svá ňadra pečovat a věnovat jim dostatečnou pozornost. Při sebemenší změně je vhodné vyhledat lékaře. Včasná léčba může zachránit život.

Článek

Současná medicína už dokáže velké zázraky, i tak je ale na některé nemoci krátká. A to hlavně v případech, kdy se na zdravotní problém přijde pozdě, nebo příznakům lidé nevěnují pozornost.

Různé zdravotnické organizace po celém světě proto v souvislosti s rakovinou prsu apelují nejen na pravidelné prohlídky, které by ženy měly provádět buď samy doma, nebo u lékaře. Nejdůležitější prevencí je ale důkladná informovanost. Ta má kromě jiného zamezit šíření nepravd a mýtů, které mohou v některých případech stát i za pozdním nástupem léčby v případě propuknutí nemoci.

Server Health přinesl přehled nejčastějších mýtů, které všeobecně mezi lidmi, nejen ženami, kolují.

Rakovině prsu lze předejít 

I když to je krásná představa, bohužel se nezakládá na pravdě. Je ale rozhodně možné identifikovat rizikové faktory (výskyt v rodině, mutace genů) a případnou změnou životního stylu snížit riziko na minimum.

U 70 % žen se přesto rakovina prsu vyskytne, a to i bez jakýchkoliv rizikových faktorů.

Riziko v rodině

Mnozí lidé se stále mylně domnívají, že největší riziko výskytu rakoviny prsu hrozí pouze ženám, v jejichž rodině bylo již dříve onemocnění diagnostikováno. Částečně je to pravda, pokud někdo v přímé linii rodiny má nebo měl rakovinu, je u dané ženy riziko výskytu dvojnásobné. U dvou či více lidí s onemocněním v přímé linii se riziko dále zvyšuje.

Nejde ale rozhodně o největší podíl výskytu mezi ženami. Podle průzkumu zdravotnických organizací totiž až 70 % žen s rakovinou prsu nemá v rodině žádný zaznamenaný případ rakoviny.

Podprsenka s kosticemi je nebezpečná 

Podle některých jedinců je podprsenka s kosticemi nebezpečná hlavně proto, že příliš tlačí na oblast pod prsy, kvůli čemuž se v těle hromadí nebezpečné toxiny a narůstá tak riziko výskytu onemocnění.

Tento "názor" byl už ale mnoha vědci a odborníky z řad zdravotníků označen za naprosto nepravdivý a neodborný. Podle mnohých vyjádření ani typ podprsenky, kterou nosíte, ani její těsnost či tvar nemá žádné spojení s výskytem rakoviny.

Všechny bulky jsou zhoubné

Při nahmatání bulky v prsu žena ihned nepozná, zda je nebezpečná. I když taková situace rozhodně není příliš optimistická, není důvod se hned obávat nejhoršího. Ze všech nálezů je zhruba 80 procent benigních (nerakovinných, nezhoubných) - cysty nebo jiné změny.

Důležité je, aby ženy při každé neobvyklé změně navštívily lékaře, včasné zjištění problému a případná léčba je totiž nejzásadnějším bodem úspěšného vyřešení.

Nezbytná je také prevence - pravidelné prohlídky pomocí mamografu či ultrazvuku mohou odhalit počínající problém ještě dříve, než by na něj žena přišla při samovyšetření, je tak mnohem větší prostor na léčbu.

Prsní implantáty zvyšují riziko výskytu 

Nejedna žena má problém s velikostí či tvarem svých ňader, jednou z možností je tak využití prsních implantátů. Mnohé ženy ale byly odrazovány od tohoto kroku z důvodu, že implantáty výrazně zvyšují riziko rakoviny.

Podle současných rozsáhlých zjištění ale žádné nadměrné riziko ženám s implantáty nehrozí.

Stejné riziko u všech žen 

Protipólem některých mýtů je naopak názor, že všechny ženy mají stejné riziko výskytu této nebezpečné nemoci - zhruba 1:8. Realita je taková, že riziko roste s věkem. U žen po třicítce se uvádí riziko 1:233, pravděpodobnost 1:8 platí pro ženy zhruba kolem 85 let věku.

Malé poprsí = malé riziko

Byť se to možná nabízí, odborníci zatím nepotvrdili, že by existovala přímá spojitost mezi velikostí ňader a rizikem výskytu rakoviny. U většího poprsí je spíše jen větší problém s podrobným prozkoumáním tkání. Všechny ženy bez ohledu na velikost svých ňader by proto měly dbát na prevenci a chodit na pravidelné kontroly.

Hubené i obézní ženy mají stejné riziko výskytu

Toto tvrzení se nezakládá na pravdě, ba naopak. Ženy s nadváhou či dokonce obézní se vystavují mnohem většímu riziku onemocnění rakovinou prsu. O to víc, pokud jsou již po menopauze nebo nabraly nadbytečná kila až v pozdějším věku.

Potrat zvyšuje riziko rakoviny 

Spojitost mezi prodělaným potratem a zvýšeným rizikem výskytu rakoviny se nabízí hlavně z toho důvodu, že při potratu dochází k narušení hormonálního procesu během těhotenství a rakovina prsu je spojována s hladinou hormonů. Tímto spojením se zabývají mnohé studie, žádný konkrétní vztah mezi potratem a rizikem rakoviny ale zatím nebyl nalezen.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina - diagnóza, která změní život

Na onkologická onemocnění umírá ročně na světě téměř osm miliónů lidí. Uvádí to statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO). K 1 850 000 úmrtím dochází...

Novinka, která pomáhá v boji s nádory prsu

Ve dvou špičkových onkologických centrech ČR začínají využívat nový typ mamotomie. Tedy odebírání vzorků tkáně z podezřelých bulek a útvarů v ženském prsu.

Výběr článků

Načítám