Hlavní obsah

Z obyčejné vody můžete lehce vytvořit osvěžující a chutný nápoj

Novinky, bok

Pitný režim je pro správné fungování našeho organismu nezbytný. Na výběr máme z několika variant, jak ho dodržovat. Můžeme pít džusy, minerálky, čaje, případně lze zvolit tekutinu nejvzácnější - vodu. Ve své klasické podobě ale nemusí každému vyhovovat. V takovém případě není nic jednoduššího než si ji snadno ochutit tím, co máte doma.

Foto: Profimedia.cz

I pár bylinek stačí k tomu, aby se z obyčejné vody stala chutnější záležitost.

Článek

Slýcháme to téměř ze všech stran. Denně bychom měli vypít alespoň osm sklenic vody. Samozřejmě že požadavky na hydrataci organismu se liší podle fyzické zátěže, počasí a dalších faktorů, osm sklenic by měl být ale standardní průměr, uvádí doktor Brian Morton z australské Asociace všeobecného lékařství pro server Cleo.

Pro zahnání největší žízně to jde, ale pít celý den jen obyčejnou vodu, pokud navíc nejste milovníky čajů nebo džusů, může být trošku jednotvárné. Nezoufejte, i vodu z kohoutku si můžete ochutit jednoduše s pomocí ingrediencí, které se ve většině domácností běžně vyskytují.

Čaj

Jednou z nejrozšířenějších variant je samozřejmě čaj. Pokud nejste vyloženě odpůrci tohoto nápoje, zkuste alespoň jeden nebo dva šálky denně do pitného seznamu zařadit.

Na výběr existují černé, zelené případně bílé čaje, které obsahují tělu prospěšné antioxidanty. Ty ničí volné radikály, jež představují pro tělo hrozbu v podobě rakoviny, srdečních chorob či dalších nemocí.

Citrusy

I bez čajů se dá s obyčejnou vodou poměrně dost kouzlit. Stačí přidat plátek citronu, pomeranče nebo limetky, případně kombinovat uvedené druhy, a lepší chuť je na světě. Nejen že osvěží, ale dodá tělu i potřebnou dávku vitamínu C.

Foto: Profimedia.cz

Plátek citrónu, pomeranče nebo limetky, a hned máte osvěžující pití.

Máta

Máta bývá hojně využívaná v nápojích především v letním období, není to ale podmínkou. Pro jemnější chuťovou variantu přidejte do vody pár kostek ledu a lístky máty, silnější chuti docílíte rozdrcením lístků.

Okurka 

Pro zajímavější osvěžení vody postačí i obyčejná okurka. Půlku okurky nakrájejte na plátky a ty vložte do džbánu s vodou.

Zázvor 

Chutnou, a navíc i zdravou přísadu do obyčejné vody představuje zázvor. Do většího džbánu přidejte dvě lžičky čerstvého zázvoru, případně menší množství přímo do sklenice. Tento čerstvý a pikantní nápoj navíc pomáhá při podráždění žaludku či nevolnosti.

Ochucený led

Pro děti, ale třeba i pro návštěvu můžete připravit zajímavé osvěžení v podobě ochucených ledových kostek. Vybrané bylinky nebo ovoce jednoduše nakrájejte na malé kousky, vložte do standardní formy na led, dolijte vodou a nechte přes noc zamrznout. Hojně užívanou variantou bývají brusinky, maliny, citron, nebo máta. Pro dokonalý zážitek můžete použít formy na led v různých zábavných tvarech, například zvířátka.

Uvedené tipy jsou samozřejmě jen některé z mnoha, lze jednoduše přidávat vše, co vám chutná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám