Hlavní obsah

Péči psychiatrů využívá již 600 tisíc Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ambulancích psychiatrů se loni v Česku léčilo 557 tisíc lidí, dalších 59 300 podstoupilo ústavní léčbu v psychiatrických zařízeních. Počet pacientů stoupá každý rok. Odborníci poukazují na to, že důvodem může být životní styl.

Foto: Profimedia.cz

Přibývá lidí s psychickými problémy.

Článek

"Tato čísla jsou varující, počet pacientů každoročně stoupá,“ řekl Právu profesor Jiří Raboch z Psychiatrické společnosti. Uvedl, že loňská čísla v ambulanci jsou o sto tisíc vyšší než v roce 2006, ústavní léčba se proti stejnému roku zvýšila o dva tisíce pacientů.

Na dotaz, proč přibývá lidí s psychickými problémy, odpověděl, že na vině je životní styl: „Stoupá počet obézních a tloušťka vede k psychickým problémům. Nestravujeme se pravidelně, hodně pracujeme u počítačů v noci, celkově roste psychická zátěž lidí, nejistota v práci i osobním životě. Psychické problémy zasahují stále víc mladé lidi a střední generaci.“

Změny přijdou na šest miliard

Ministerstvo zdravotnictví chystá reformu psychiatrické péče. Počítá s přesunem péče z velkých institucí do menších center blíž pacientovi.

„Buď dojde ke snížení počtu lůžek v léčebnách, nebo k rušení celých oddělení, respektive pavilónů. A možná i k redukci celých psychiatrických léčeben,“ naznačil varianty první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek (TOP 09). Od EU by Česko mohlo dostat na reformu šest miliard korun.

„Trendem by mělo být přenést péči do komunity, aby alespoň jistá část těchto lidí mohla žít s pomocí ve svém přirozeném prostředí,“ uvedl Raboch.

Péče ve velkých léčebnách je pro zdravotní pojišťovny levnější. V menších centrech je sice dražší, ale dobře provozovaná péče tam může u některých pacientů přinést lepší výsledky a po čase být ve skutečnosti levnější než v léčebnách, vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Deprese mohou mít fatální důsledky

Venku pošmourno, chladno, prostě špatné počasí. Pro depresi jak stvořené. Nemusí to však být vůbec podzim, který depresi spustí. Důvodů může být mnoho. A je...

Výběr článků

Načítám