Hlavní obsah

Třetina žen si nevyšetřuje svá ňadra ze strachu z odhalení rakoviny

– Exeter

Prevence rakoviny prsu spočívá především v tzv. samovyšetřování prsou a pak v pravidelných návštěvách u svého gynekologa případně v mamografických centrech. Bohužel ženy stále svým prsům nevěnují dost pozornosti a třetina z nich je sama nevyšetřuje. Hlavním důvodem ale není nedostatek informací, ale strach, aby náhodou nějakou bulku neobjevily.

Foto: Profimedia.cz

Včasné odhalení nádoru výrazně zvyšuje šanci na vyléčení.

Článek

Včasné odhalení nádoru však výrazně zvyšuje šanci na vyléčení, přičemž rakovina prsu je nejen nejčastějším nádorovým onemocněním u žen, ale je také v časném stádiu jedním z nejlépe léčitelných.

Z výzkumu profesorky Jane Reibsteinové z Exeter University vyplývá, že třetina žen si vůbec nevyšetřuje prsy sama a polovina z nich nechodí ani na pravidelné prohlídky k lékaři.

Přičemž u žen do devětadvaceti let onemocní rakovinou prsu jedna z dvou tisíc, do šedesáti let se ale bulka v prsu objevuje u každé dvaadvacáté ženy.

„Jak ukazuje průzkum společnosti Avon v samovyšetřování brání ženám především strach a úzkosti. Podle Reibsteinové se tomu ženy musí učit již v pubertě, kdy se učí přijímat své tělo a zároveň si přivlastňují i celou řadu dalších návyků, ze kterých pak těží celý život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám