Hlavní obsah

Pohybové aktivity, které ovlivňují pružnost a ohebnost těla

Novinky, bok

Cvičení je záslužná činnost, která nás nejen udržuje v kondici, ale prospívá i zdraví. Chcete-li si všeobecně zlepšit kondici, nezáleží celkem na tom, jaký pohyb si k tomu zvolíte. Jestli ovšem máte konkrétní oblast, ve které žádáte zlepšení, je už třeba vybírat vhodné pohybové aktivity, které v dané situaci nepřitíží. Zaměřme se konkrétně na pružnost a ohebnost.

Foto: Profimedia.cz

Jsou lepší klasické tance, nebo moderní? Je to vcelku jedno, každá taneční aktivita je pro zlepšení pružnosti našeho těla vhodná.

Článek

Jedním z často přehlížených pohybových aspektů člověka je podle odborníků jednoznačně ohebnost a pružnost. Lidé, kteří jsou v zaměstnání většinu dne v pohybu, tolik na flexibilitu dbát nemusejí, horší je to u jedinců, kteří mají sedavé zaměstnání.

"Svalové tkáně, šlachy a vazy mají během let tendenci ochabovat a být méně elastické. Je tedy třeba, aby především lidé se sedavým zaměstnáním dbali na svůj pohyb. Právě u nich totiž mnohem více hrozí ztuhlost a špatná pohyblivost svalových aparátů," vysvětluje pro server Health David Geier, vedoucí pohybového programu na lékařské univerzitě v Jižní Karolíně.

Podívejte se s námi na přehled aktivit, kterým byste se měli přednostně věnovat, pokud chcete zvýšit svou pružnost, a kterým se naopak raději vyhnout.

Jóga (vhodná)

Odborníci na pohyb doporučují jógu jako jeden z velmi účinných prostředků, jak si zlepšit pružnost. Základní výhoda tkví v důslednosti jednotlivých pohybů, navíc se také v rámci toho naučíte správně pracovat s dechem. Jóga se velkou měrou podílí také na zpevnění těla, celkové rovnováze a regulaci hmotnosti.

Jízda na kole (nevhodná)

Z hlediska zlepšení celkové flexibility se cyklistika příliš nedoporučuje. Svaly v oblasti kolen jsou totiž při jízdě dlouho "zaseklé" ve zkrácené poloze, boky se neprotahují, záda zůstávají po celou dobu shrbená. Pokud ale i tak chcete zůstat věrni jízdě na kole, nezoufejte. Stačí, když si po skončení jízdy dostatečně protáhnete všechny zatuhlé svaly.

Pilates (vhodné) 

Kromě posilování duševní pohody je cvičení pilates vhodné právě také pro vylepšení ohebnosti. Dvouměsíční pravidelné cvičení podle vědců z Iowy významně posílí pohyblivost a pružnost celého těla.

Běh (nevhodný)

I když se jedná o velmi účinný způsob, jak spalovat kalorie, pružnosti tento pohyb příliš nepomáhá. Opakující se pohyby totiž často vedou k namožení či přetažení hýžďových svalů a podkolenních šlach. Vhodnou nápravou po běhu ale může být strečink, který vám navíc pomůže i k lepší výkonnosti při běhu.

Taneční lekce (vhodné)

Je jedno, jestli dáváte přednost baletu, lekcím salsy nebo třeba tolik populární zumbě. Veškeré tyto aktivity přinášejí ten správný pohyb všem částem těla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznáte, že potřebujete víc pohybu

Lidské tělo potřebuje k dobré funkčnosti pohyb. Jinak začne pomalu strádat a dávat nám jasně najevo, že něco není v pořádku. Při nedostatku pohybu přibíráme na...

Výběr článků

Načítám