Hlavní obsah

Britka, jež vážila pouhých 18 kilo, svůj boj s anorexií vyhrála

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emma O'Neilová začala trpět poruchou příjmu potravy ve svých 14 letech. Z původních 44,5 kg zhubla až na neuvěřitelných 18 kg. V té době měla tak hubené tělo, že si nemohla ani lehnout do velmi měkké postele, aniž by ji to nebolelo a na kůži se jí neobjevily obrovské modřiny. Dokonce i nafukovací matrace byla pro ni příliš ostrá. Z normální holky se tak velmi rychle stala doslova troska.

Foto: Profimedia.cz

Emma O´Neilová se cítí ve svých 22 letech konečně zdravá.

Článek

Přestože si jejího problému rodiče všimli včas a snažili se jí pomoci jak sami, tak za pomoci odborníků, Emma veškerou léčbu odmítala. Sama si začala nemoc uvědomovat až dva roky po začátku hubnutí. V té době už nedokázala ani sama sejít ze schodů a nohy jí celkově vypovídaly službu.

Foto: Profimedia.cz

Emma ve své největší hubenosti.

Foto: Profimedia.cz

"Až v té době jsem začala chápat, že to, co se děje s mým tělem, není normální. Jenže anorexie je jako vězení, ze kterého není úniku. Celých šest let trvalo, než jsem opět začala vypadat zdravě a fungovat jako normální člověk, " vypráví pro Daily Mail Emma a dodává: "Svůj boj se sebou samotnou jsem vyhrála, až poté, co jsem si konečně uvědomila, že je pro mě nejdůležitější být zdravá, založit rodinu a být úspěšná v zaměstnání."

Foto: Profimedia.cz

Emma na své oslavě narozenin se svou maminkou. Tehdy vážila necelých 26 kg.

Sama se teď snaží pomáhat ostatním nemocným s anorexií. Moc dobře si uvědomuje, jak velké štěstí měla, že svůj boj s anorexií zvládla, jelikož několik dívek, které během léčby potkala, takové štěstí bohužel nemělo, zemřely.

"Chtěla bych svým příběhem všechny dívky před nezdravým hubnutím varovat a zároveň pomáhat i těm, jež nemocí trpí. Anorexie je velmi těžká nemoc, ale pokud v sobě dívka nalezne dostatek sil, pak ji zvládnout lze. I když je to běh na dlouhou trať."

Nadace Emmy O´Neilové si tak klade za cíl obcházet zdravotní zařízení a učit tamější zdravotníky, jak přistupovat k lidem s anorexií a jak tyto nemocné naučit znovu normálně jíst. Zároveň se snaží pomáhat i radit rodinným příslušníkům nemocných.

Reklama

Související témata:

Související články

Na anorexii umírají i muži

Suchá kůže, pod kterou se rýsují kosti, propadlé tváře, podrážděnost a deprese. To jsou příznaky mentální anorexie, o níž se mluví v souvislosti s vychrtlými...

Výběr článků

Načítám