Výzkumný tým z fakulty lékařství univerzity Ribeirao Preto ve státě Sao Paulo vyvinul techniku, která umožňuje zavést gen produkující lektin KM+ do droždí, což usnadňuje produkci proteinu ve větším množství.

Úžasné účinky

Aktivní složkou léčivé masti je protein nazvaný lektin KM+, který stimuluje tvorbu buněk a produkci kolagenu. V malém množství jej obsahují semena druhu chlebovníku (artocarpus integrifolia), jehož plody jsou v Brazílii velmi oblíbenou potravinou.

Hojivé účinky KM+ u popálenin jsou úžasné. "Předchází se odumírání tkání a regenerace je mnohem rychlejší než u tkání, které ošetřovány mastí nebyly," vysvětlila vedoucí projektu Maria Barreirová.

Vzhledem k tomu, že byly objeveny regenerační schopnosti zjištěného proteinu, odborníci se zaměří rovněž na další využití masti, která bude ke klinickým testům poskytnuta v průběhu pěti let.