Hlavní obsah

Tajemství dlouhověkosti nejstarších lidí na světě

Muži z Hongkongu drží světový primát v dlouhověkosti, a to již více než jedno desetiletí. Ženy poprvé za čtvrt století předstihly Japonky. Tajemství jejich dlouhověkosti prý tkví v jejich životním stylu, ve fyzické a duševní aktivitě, tradiční hongkongské kuchyni a dokonce mahdžongu, staré čínské hře, která cvičí paměť.

Foto: Profimedia.cz

Jaké je tajemství dlouhověkosti hongkongských seniorů?

Článek

Hongkong je na první pohled malé území mrakodrapů s odporným ovzduším, zběsilým životním rytmem a smrtelnými pandemiemi. Pro mnohé odborníky je tak záhadou, proč se jeho obyvatelé dožívají nejvyššího věku na světě.

Příběhy lidí jim s odhalením tajemství pomáhají

"Ráda cestuji, objevuji nové věci a denně se setkávám s přáteli při yum cha," říká Mak Yin, čilá osmdesátiletá dáma a šestinásobná babička, při cvičení tai-či v městském parku. Yum cha je hongkongský výraz pro tradici popíjení čaje s malými zákusky. Čaj, bohatý na antioxidanty, je zdarma a dostanete ho, co hrdlo ráčí.

Foto: archiv, Novinky

Hongkong

"Moji přátelé jsou ve věku kolem šedesátky a myslí si, že mi je také tolik," směje se. Mak Yin si denně vaří zeleninu v páře, jí rýži a ovoce. Hongkongská kuchyně je známá vařenými rybami a zeleninou, připravovanými bez nasycených tuků, které ucpávají tepny.

Tai-či údajně zlepšuje rovnováhu a posiluje srdce. Podle studie zveřejněné v únoru v New England Journal of Medicine pomáhá předcházet pádům a zřejmě zlepšuje rovnováhu u některých osob s Parkinsonovou chorobou.

Dalším faktorem dlouhověkosti je práce

V Hongkongu nemají oficiálně stanovený věk pro odchod do důchodu a často můžeme vidět sedmdesátníky či osmdesátníky prodávat v obchodě, na tržištích nebo pracovat v restauracích po boku mladších.

"Mnoho starých lidí v našem městě zůstává dlouho v práci, a to přispívá k lepšímu duševnímu i fyzickému stavu," tvrdí prezident hongkongské gerontologické asociace Edward Leung.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tradiční obchody

"Naopak staří lidé, kteří nepracují, trpí prázdnotou, což způsobuje duševní stres," vysvětluje.

Sedmašedesátiletý prodavač ryb Lee Woo-hing nalézá svou inspiraci v Li Ka-shingovi, nejbohatším muži Asie, který i po osmdesátce dál vládne svému rozsáhlému impériu.

"Jestliže Li Ka-shing pracuje v 84 letech, proč bych měl já přestávat?" ptá se otec čtyř dětí, jenž pracuje 14 hodin denně na rušném tržišti.

V Hongkongu se dá zastavit čas také pomocí mahdžongu, jakéhosi náročného domina, které podle Alfreda Chana, experta na dlouhověkost na univerzitě Lingnan v Hongkongu, umožňuje bojovat proti demenci.

"Stimuluje ty zóny v mozku, které kontrolují paměť a poznávací schopnosti. Pomáhá starým lidem udržovat si paměť," říká. Hra má složitá pravidla a počítají se v ní body, což je významné pro cvičení intelektu.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy žijí déle a muži ještě nevyhynuli

Je to stejné na celém světě - ženy se dožívají vyššího věku než muži. Každý Čech má šanci žít 74 let, Češka ale může počítat s osmdesátkou. Tvrdívá se, že je...

Výběr článků

Načítám