Hlavní obsah

Češi mají z návštěvy veřejných toalet stále strach, děsí je špína

Novinky, das

Přestože se péče o veřejné toalety v posledních letech mění k lepšímu, stále pro více jak 70 % českých občanů patří mezi nejšpinavější místa vůbec a z nutnosti jejich návštěv mají skutečně strach. Alespoň to potvrdil nejnovější průzkum, který si nechala vypracovat společnost Unilever.

Foto: Profimedia.cz

Toalety při pravidelné dezinfekci jsou pro člověka zdraví neškodné.

Článek

Kvalita veřejných toalet v republice je různá. Při větším štěstí narazíte na „fungující záchodky". Najdete na nich toaletní papír, voňavé mýdlo i čistý klozet. Příkladem jsou nedávno nově otevřené toalety na zrekonstruovaném Hlavním nádraží v Praze, které jsou chloubou pražských toalet. Opačný příklad a návrat do začátku 90. let najdete nyní v Praze na Masarykově nádraží nebo na Andělu. Velkým překvapením může být například mýdlo v síťce z dob dávno minulých.

Veřejné záchodky ale plní svou funkci a jednou za čas jejich služeb využije každý. Podle odborníků se ale není nutné nikterak bát. Nepořádek nemusí nutně znamenat útok miliónů bakterií. Podle Barbory Uhrové ze společnosti Unilever jsou toalety při pravidelné dezinfekci pro člověka zdraví neškodné. „Více bakterií na vás číhá v dopravních prostředcích než na pravidelně dezinfikovaných veřejných toaletách,“ doplňuje.

Druhým nejšpinavějším místem v pomyslném žebříčku je podle respondentů vlakové nádraží. Myslí si to 17 % dotázaných.

Žebříček nejšpinavějších a pro občany nejodpudivějších veřejných míst
1. Veřejné toalety
2. Vlakové nádraží
3. Dopravní prostředky
4. Plavecké bazény
5. Veřejné parky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám