Hlavní obsah

Nenáviděné pokrmy, které mnozí nikdy nepozřou

Novinky, bok

Jak jste na tom s výběrem jídla? Patříte mezi labužníky, kteří se vyžívají v různých specialitách, nebo se řadíte mezi klasiky, případně jste vybíraví a jen tak něco nesníte? Co kraj, to jiné chutě, i tak se dá ale vysledovat nepsaná skupina jídel, která mnozí nikdy nepozřou.

Foto: Profimedia.cz

Šneci jednoznačně vévodí přehledu nejméně oblíbených jídel.

Článek

Jsou pokrmy, které se na různé způsoby připravují v řadě zemí a o jejich oblíbenosti tedy není pochyb. Na druhé straně existují ale jídla, která jsou sama o sobě tak specifická, že na ně lidé mívají velmi vyhraněné názory. Vyvolávají buď nadšené labužnické ovace nebo (ve větší míře) znechucené pohledy strávníků, kteří by něco takového v životě nevzali do úst. Nic průměrného v uvedeném případě neexistuje.

A jaké pokrmy jsou tak "jedinečné", že dokonce vyvolávají u řady lidí odpor? Britští vědci sestavili žebříček deseti nejvíce nenáviděných jídel ve své zemi, s trochou nadsázky by se možná uplatnil i v jiných destinacích. Přehled přinesl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ústřice, pro labužníky nepopsatelná pochoutka, pro většinu lidí ale představují jídlo, které nikdy nepozřou.

Na pomyslné první příčce se jednoznačně umístili šneci, v těsném závěsu se drží dršťky, ústřice, oliheň a ančovičky. Následují játra (na jakýkoli způsob), mušle, ledvinky a olivy, desítku uzavírá jelito.

Seznam pro mnohé "nepoživatelných" pokrmů tím ale rozhodně nekončí. Velké oblíbenosti se všeobecně netěší (a to nejen v Británii) například i niva, červená řepa, sardinky, růžičková kapusta, kozí sýr, různé specifické paštiky nebo krevety.

Jak je to s výběrem jídla 

Na téma zvyků ve stravování provedli britští odborníci průzkum mezi 2000 dobrovolníky. Více než polovina (54 %) uvedla, že jejich partner je ještě mnohem vybíravější než oni sami. Čtvrtina dotázaných přiznala, že odpor k pokrmu nebo potravině získali už v rodině, protože je nejí někdo z příbuzných.

Foto: Profimedia.cz

Ani olivy se u mnohých netěší velké oblibě.

Polovina britské populace také přiznala, že se nestravuje tak zdravě, jak by měla. Jeden z pěti respondentů uvedl, že nejí zdravější produkty jen proto, že se rychleji kazí.

Z výzkumu také vyplynulo, že více než 60 % lidí odpuzuje na určitých jídlech jejich vzhled, pro padesát procent je to vůně.

U dětí jsou nejméně konzumovanými potravinami růžičková kapusta, houby nebo špenát.

Anketa

Co byste nikdy nepozřeli?
ústřice
18,3 %
koprovka
5,6 %
zemlbába
1,9 %
nastavovaná kaše
1,1 %
lunchmeat
1,1 %
dršťky
17,7 %
ančovičky
0,5 %
mořské plody všeobecně
6,8 %
játra, ledvinky
4,3 %
olivy
1,3 %
jelita
0,8 %
niva
0,6 %
květákový mozeček
1,3 %
kozí a ovčí sýr
1,1 %
krevety
0,5 %
špenát
1 %
houby
1,3 %
sním téměř všechno
34,8 %
Celkem hlasovalo 46878 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dostat chlapa na jídlo

Pětadvacetiletá účetní ze středních Čech stojí poprvé v životě sama u plotny mezi obrovskými kusy masa. Jako první chod má připravit tatarák. Co na tom, že...

Na anorexii umírají i muži

Suchá kůže, pod kterou se rýsují kosti, propadlé tváře, podrážděnost a deprese. To jsou příznaky mentální anorexie, o níž se mluví v souvislosti s vychrtlými...

S nadhledem o jídle a dietách

Nabádání ke zdravému způsobu stravování mají lékaři snad všech oborů tak říkajíc v popisu práce. Až tři čtvrtiny chorob jsou totiž zaviněny výživou a ty další...

Výběr článků

Načítám