Hlavní obsah

Zaručený způsob jak zhubnout? Lékaři sází na aspirační terapii

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás zdravotní komplikace spjaté s nadměrnou obezitou a nedaří se vám dlouhodobě zhubnout? Pak právě pro vás mají lékaři řešení. Nová unikátní metoda tzv. aspirační terapie je založená na odsávání natráveného jídla. Pro normální smrtelníky děsivá představa. Lékaři ale tvrdí, že se jedná o velmi jednoduchý princip, který je oproti chirurgické léčbě vůči zažívacímu traktu mnohem šetrnější.

Foto: Profimedia.cz

Na nadměrnou obezitu je nutné nahlížet jako na závažnou nemoc.

Článek

Princip této hubnoucí metody je velmi jednoduchý. Do žaludku je přes břišní stěnu zavedená gumová hadička. Na kůži je zakončena speciálním otvorem, na který se zhruba 20 minut po jídle napojí aspirační zařízení, pomocí něhož se odstraní část obsahu žaludku plochým portem s chlopní. Tím se významně sníží množství přijatých kalorií, což vede k váhovému úbytku.

"Je třeba podotknout, že zavedení hadičky přes břišní stěnu do žaludku pacienta je v medicíně poměrně častý zákrok – říká se mu perkutánní endoskopická gastrostomie – a slouží velmi často k přesně opačným účelům, tedy k výživě pacienta, kterému je nějakým způsobem znemožněn její přirozený příjem. Je to naprosto rutinní metoda, a ačkoliv to laikovi může připadat zvláštní, tak toto propíchnutí břicha až do žaludku nepřináší nějaké závažnější komplikace. Pacient jí může mít klidně i několik let," vysvětluje internista MUDr. Evžen Machytka, Ph.D. z Fakultní nemocnice v Ostravě, kde budou tuto metodu od září aplikovat.

Foto: Aspire Bariatrics

Aspirační terapie

Podle doktora Machytky je u mnohých vysoce obézních jakákoliv šance na změnu vítána. Na nadměrnou obezitu je nutné nahlížet jako na závažnou nemoc. Pokud se tedy nemocnému podaří dlouhodobě významně redukovat svoji hmotnost, dochází k výrazně pozitivnímu zdravotnímu efektu. Podle amerických lékařů průměrný váhový úbytek pacientů činí asi 25 kg za rok léčby, což lze považovat za velmi dobrý výsledek.

"Tato metoda má jednoduchý princip, vůči chirurgii vykazuje podstatně méně komplikací a nižší cenu. Navíc nedochází k nevratným změnám v zažívacím traktu pacienta, je bez následků, kdykoliv odstranitelná, pacient po ní může podstoupit jakýkoliv další zákrok a pravděpodobnost dosažení výrazné redukce hmotnosti je téměř 100%. Kombinaci těchto výhod bychom těžko hledali u jiných dostupných metod," dodává MUDr. Evžen Machytka.

Foto: Aspire Bariatrics

Aspirační terapie

Navíc se nejedná o chirurgický zákrok. Aplikace hadičky trvá pouze přibližně 15 minut a nevyžaduje uspání pacienta a ani hospitalizaci. Pacient je pouze utlumen zklidňujícími léky jako při běžném endoskopickém vyšetření. V místě průchodu hadičky břišní stěnou se používá jen injekce k místnímu znecitlivění.

Foto: Aspire Bariatrics

Aspirační terapie

Reklama

Související témata:

Související články

Lidstvo dohromady váží 287 miliónů tun

Rostoucí počet obyvatel Země a jejich stoupající obezita jsou podle nové studie významnými faktory. Sledovat by je měli nejen jednotlivci stoupající na váhu,...

Výběr článků

Načítám