Hlavní obsah

Jak ani na dovolené neztloustnout

Novinky, das

Většina žen drží dietu několik týdnů před dovolenou, ale jakmile dorazí k moři, přestanou se ovládat a začnou si dopřávat místních lahůdek do sytosti. Při příjezdu domů tedy mají nazpět všechny kilogramy, které předtím těžce shazovaly. Přinášíme proto pět spolehlivých tipů, jak si svou váhu pohlídat i o dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s nadměrnou chutí k jídlu pomáhá zvládnout aminokyselina fenylalanin.

Článek

1. Dobře se připravte na odlišné podmínky

I když cestujete jen několik desítek kilometrů, nemáte k dispozici domácí zázemí a mění se váš denní režim. Mnohem více tak potřebujete zachovat plnou zdravotní i psychickou pohodu. Cestování však mnohdy nutí k hladovění, nebo naopak přejídání, čímž výrazně kolísá hladina cukru v krvi. To může nastartovat nepříjemné zdravotní potíže.

„V době hubnutí je zapotřebí hladinu cukru v krvi dobře hlídat. Obzvláště pak na cestách, kde se chce člověk cítit dobře a zdravě. Například prudký pokles hladiny cukru může vést k únavě a nevýkonnosti, způsobuje podrážděnost a mnohdy zvýšenou chuť na sladké a přejídání,“ uvádí výživová poradkyně Alžběta Houdková.

Snažte se tedy i při cestování jíst pravidelně!

2. Nezapomeňte na pohyb

Rekreační činnosti mohou ve vhodné kombinaci plně nahradit úmorné cvičení v posilovně. V horkých letních dnech lze najít také příjemné aktivity, které jsou důležitou součástí každého hubnoucího programu.

Například hodinou plavání spálíte 550 kalorií, což odpovídá šedesáti minutám řádného joggingu či tenisu. Šedesát minut jízdy na kole v rychlosti 20 km/hod vás zbaví 680 kalorií. Spalovat kalorie však můžete i na golfu nebo vycházkovou chůzí, ta odbourá za hodinu 170 kalorií. Doporučeným rekreačním sportem je i horolezectví, jóga nebo třeba plážové sporty jako volejbal a badminton.

3. Vyhněte se alkoholu

Alkohol je zdrojem vysokého množství energie, zvyšuje chuť k jídlu a napomáhá ukládání tuků v těle. Pitím alkoholu plně zaměstnáte játra, která nemohou plnit svou standardní funkci – zásobovat krev glukózou. Zároveň dochází k minimálnímu spalování tuků.

Řada z nás si však na dovolené ráda dopřeje lákavý koktejl či třeba skleničku vína. Pokud si nedokážete alkohol úplně odříci, snažte se najít nejméně kalorickou cestu. Místo vína upřednostněte jen vinný střik, případně zvolte sklenici světlého piva, která obsahuje asi 700 kJ. Vhodnou variantou je i pivo nealkoholické, případně šampaňské. Naopak největší kalorickou bombou jsou tvrdé destiláty a likéry.

4. Vhodně rozložte pitný režim

Samozřejmostí hubnoucího procesu je pravidelný pitný režim. Základem je neslazená voda a bylinné čaje. Během cestování si však lidé neumí správně rozložit příjem tekutin do průběhu celého dne. V klidovém stádiu zpracují ledviny kolem 0,4 litru tekutin za hodinu, čemuž byste měli svůj pitný režim podřídit.

Pokoušet se tedy nahnat resty z celého dne a vypít litr tekutin najednou znamená pouze zátěž pro váš organismus. S větší tělesnou zátěží si pak tělo žádá i více tekutin. Odepřete si ranní kávu, která tělo spíše dehydratuje. Dejte přednost sklenici vlažné vody s několika kapkami citronu, která vám pomůže dokončit trávení z předešlého dne.

5. Jezte pravidelně a vyhněte se přejídání

Dovolená přináší kromě relaxace i lákavé místní speciality, jež nás nutí ochutnávat. Mnohdy tak rychle zapomeneme na náš pravidelný režim a hřešíme v podobě nadměrného mlsání a večerního přejídání. Problémy s nadměrnou chutí k jídlu pomáhá zvládnout aminokyselina fenylalanin.

„Přírodní přípravky s obsahem aminokyseliny fenylalanin působí na chuťové centrum v mozku, čímž přirozenou cestou pomáhají potlačit potřebu mlsání,“ vysvětluje Petr Navrátil ze společnosti Danare.

„Speciální přípravky navíc dokážou zabraňovat i přejídání. Stačí je zapít vodou třicet minut před jídlem, rozpustí se v žaludku a až stonásobně zvětší objem. Díky jednoduchému užívání jsou praktickým pomocníkem na cestách,“ doplnil Navrátil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám