Hlavní obsah

Škytavka, tik, nadměrné pocení a další podivuhodné rozmary lidského těla

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý někdy škytal, takřka každého občas postihne svalová křeč či bolest hlavy. Občas u sebe i jiných zpozorujeme kruhy pod očima a několik málo jedinců trpí nadměrným ochlupením. Většinou se jedná o tělesné pochody zdraví neohrožující, nad kterými lze mávnout rukou, jelikož i samovolně odezní. Mohou ale život také docela znesnadňovat.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná tvorba ušního mazu může být nepříjemná, maz ale pomáhá v boji proti infekci a udržuje uši čisté.

Článek

Skoro to vypadá, jako kdyby si z nás vlastní tělo v určitých okamžicích utahovalo. Všechny obtíže mají společnou zdánlivou nevysvětlitelnost a také to, že jejich projevy nám mohou být značně nepříjemné. Server WebMD.com, zabývající se tematikou zdraví, se proto pokusil dát dohromady výběr 17 tělesných projevů a následně je ozřejmit. Někdy jde skutečně jen o drobnou banalitu, místy to však může vést až k vážnějšímu onemocnění. Proto je dobré vědět, co s tím.

"Zmrzlinová" migréna

Nestane se to pochopitelně každému, ale přihodit se to může - po konzumaci zmrzliny nastoupí urputná bolest hlavy. Zapříčinit to může cokoli studeného, co se dotýká nervů na našem horním patře. Následek je nabobtnání cév v přední čísti hlavy, načež v mozku ucítíme píchání a známou bolest. Řešení je jednoduché: jezte zmrzlinu či jiné studené pokrmy pomaleji, případně se jim vyhýbejte.

Nadměrné pocení

Nadměrné pocení je především rozčilujícím faktorem, který často postihuje i zcela zdravé jedince. Pot je sice nejvíc vidět na obličeji, nepříjemnější je ale na dlaních, nohou a hlavně v podpaždí. Abychom tomu v rámci možností předešli, pomáhají různé antiperspiranty obsahující chlorid hlinitý, ale také injekce, léky, mírné elektrošoky a dokonce existuje i možnost operačního zákroku. Záleží na konkrétním postiženém a jeho preferencích.

Závrať

Závrať (může trvat jak pouhé minuty, tak dokonce i celé hodiny) lze jednoduše charakterizovat jako pocit, že se místnost pohybuje. Většinou ji způsobí narušení ve vnitřním uchu či poškození nervů. Je třeba ji odlišit od ztráty vědomí nebo dalších nebezpečnějších situací, kdy můžeme dočasně přijít o schopnost pohybu i sluch a naše oči vykazují nepřirozené pohyby. Léčba závisí na příčině. Poraďte se tedy s lékařem.

Brnění a ochablost končetin

Každého nepochybně někdy potkalo, že ucítil jakoby prázdný pocit v ruce nebo noze, která se začala chovat, jako kdyby usínala. Tento dočasný a zcela neškodný problém způsobuje nepřiměřený tlak na nervy, které tím pádem nemohou vysílat správné signály do mozku. Jelikož to obvykle zapříčiní nesprávné sezení a opírání (např. při práci u počítače opírání zápěstí o hranu stolu nebo nehybné sezení s výraznější zátěží na jedné noze), vyřeší se to změnou pozice. V případě chronických obtíží už je to vážnější, tudíž navštivte doktora.

Škytavka

Škytání vytvářejí nekontrolovatelné stahy bránice. Ty způsobí příliš rychlé spořádání velké porce jídla, alkohol nebo také polykání vzduchu. Odezní sice samo, ale můžete tomu jít naproti okamžitým napitím vody nebo méně známým řešením v podobě dýchání do sáčku.

Čepy na mandlích

Jedná se o akutní či chronickou infekci. Bakterie mění vzhled mandlí, které obsahují tkáň imunitního systému. Mandle se proto v krajnějších případech musí vyjmout. Čepy jsou neškodné, jsou "pouze" nepříjemné a zapáchající. Lze je částečně odstranit, avšak pokud se takřka neprojevují a necítíme pachuť v ústech, léčba nutná není.

Zalehlé uši

Další známá potíž, většinou bezpečná a nikoli extrémně nepohodlná. Dojde k ní nejčastěji v letadle - při vzletu a při přistávání. Důležité je vyrovnat tlak mezi vnitřkem a vnějškem ušního bubínku, proto se doporučuje zívat. Zmírnění tlaku rovněž docílíte zavřením úst a držením nosu. Pomáhají i žvýkačky a bonbony - z toho důvodu je v letadle obvykle dostáváme. Cucejte je usilovně.

Svalová křeč

Nikdy ji nečekáme a může nás postihnout jak na nepatrný okamžik, tak i na několik minut. Způsobuje ji dehydratace, přílišná svalová námaha, podráždění nervů nebo nízké hladiny určitých minerálních látek (draslík, vápník). Choďte sem a tam, než se vám uleví, prudce nohou zatřepte, protáhněte si svaly... Výjimečně může křeč přetrvat, v tom případě neváhejte navštívit svého lékaře.

Hromadění ušního mazu

Každý ví, že maz uniká z těla ušními kanálky, které je proto potřeba čistit a zmíněný maz vybírat. Maz paradoxně, ač se to nezdá, pomáhá v boji proti infekci a udržuje uši čisté. Přebytečného mazu se tělo přirozeně zbavuje vypouštěním z ušního otvoru.

Při nečištění uší samozřejmě hrozí až ucpání, příliš "agresivní" čištění zase může způsobit poranění, které může být bolestivé. To vše může postupně vést přes svědění a zvonění v uších až teoreticky ke ztrátě sluchu. Při problémech tedy raději navštivte ušního doktora.

Černý chlupatý jazyk

Hrbolky na jazyku se v tomto případě zvětšují a hromadí se na nich bakterie. Proč? Může to být kvůli kouření a špatné ústní hygieně. Jednou z příčin ale také bývají radiační terapie, některé léky i ústní vody. Když se vám to přihodí, důkladně si čistěte zuby dvakrát denně, stejně tak i jazyk (ten speciálním stěračem či kartáčkem).

Tik v oku

Škubání očních víček je sice neškodné, ale to však nikoho neuklidní. Každému tato nepředvídatelná nesnáz vadí. Stres, únava, kofein, suché oči, neurologické poruchy - to vše může tik spustit.

Člověk s nadměrným výskytem tiků v oku může být postižen Touretteovým syndromem, který se projevuje stereotypními motorickými tiky, mezi které patří i mrkání. Většinou se jedná o lehkou formu, která ani nevyžaduje žádné léčení. Oční tik často odezní sám. Jestliže ne, mohou pomoci botoxové injekce.

Zvětšení prsních žláz u mužů

Tato porucha se nazývá gynekomastie. Změna poměru hladiny mužských a ženských pohlavních hormonů, která ji způsobuje, se může odehrát při narození, dospívání i kdykoli později v životě. V negativním slova smyslu ji podporuje i stárnutí ve spojení s užíváním léků, problémy s játry, ledvinami, či nádory. Lékař může zjistit příčinu a navrhnout způsob léčby. Samo o sobě je to však opět neškodné.

Kruhy pod očima

Lidé si myslí, že za tmavé kruhy pod očima může věk a hlavně únava. Oboje je pravdivé. Při nedostatku spánku naše pokožka bledne, proto jsou podočnicové kruhy mnohem lépe vidět. S přibývajícím věkem je zase pokožka tenčí, proto jsou všemožná zabarvení opět viditelnější. Malou roli hraje i alergie a dědičnost.

Nadměrné ochlupení

Nadměrné ochlupení sice není žádnou nebezpečnou nemocí, ale obzvlášť pro ženy je, natož na obličeji, hodně nepříjemné. Málokterá žena bude chtít vlastnit slušivý knírek jako mexická malířka Frida. Hirsutismus, jak se tato vada odborně jmenuje, postihuje v různých formách asi 5 % ženské populace. Může být i genetická, léčba závisí na příčině. Léčba zahrnuje kupříkladu hormonální terapii a odstraňování chloupků laserem.

Změna barvy nehtů

Proměny nehtové barevnosti způsobují plísňové infekce (nehty jsou pak nažloutlé) či bakteriální nákaza (nehty nazelenají). Lze proti tomu bojovat za pomoci antibiotik. Červená, černá či fialová pod nehty ale pravděpodobně značí krev po úrazu. Změny mohou také souviset s lékařským ošetřením nebo vážným zdravotním problémem. Máte-li pochyby, nechte si je odborně zkontrolovat.

Červený nos

Nemáme na mysli červený nos opilce, ale zánětlivé dermatologické (kožní) onemocnění jménem růžovka. Na citlivé pokožce, zejména obličejové, vytváří červené skvrny. Ojediněle poté kůže na nose ztvrdne, zhrbolatí a nos se nafoukne. Častější je u mužů, roli hrají i genetické dispozice. Léčba může v této fázi zahrnovat laser a jiné terapie nebo obrušování pokožky.

Afty v ústech

Tyto vřídky nejsou na rozdíl od oparů (malých bolestivých puchýřů) nakažlivé. Rovněž nejsou způsobeny virem, ale určitými potravinami, nedostatky v oblasti výživy, stresem nebo zraněním v ústech. V případě potřeby postačí domácí léčba - užitečné jsou ústní vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám