Hlavní obsah

Syndrom open space jako důsledek špatného plánování pracovního prostoru

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Open Space neboli otevřený prostor, kam se vměstná velké množství lidí, kteří spolu pak dokážou utvořit ten správný tým. Ve skutečnosti jde o velký prostor, kde vzniká mnoho třecích míst a většina lidí zde postrádá jakékoliv soukromí. Mezi největší problémy pak patří nastavení klimatizace, osvětlení či případný hluk způsobený hlasitým telefonováním apod.

Foto: Profimedia.cz

Moderní open space

Článek

Syndrom open space patří mezi civilizační onemocnění, jež se často projevuje bolením hlavy, závratěmi, hučením v uších, zažívacími problémy, bušením srdce, úzkostnými stavy, nachlazením, vysokým krevním tlakem, únavou, ale i depresí. Zdravotní komplikace tak jdou ruku v ruce s psychickými potížemi. O pracovní výkonnosti a kolegialitě pak nemůže být ani řeč.

Podle studie Commservis.com 92 procent zaměstnanců v open space trápí problémy, které snižují jejich výkonnost a schopnost podávat odpovídající výkon. Každý druhý člověk pracující v otevřené kanceláři navíc trpí psychosomatickými problémy, především pak problémy s koncentrací a migrénami.

Foto: Atelierkunc.com

I v open space se lze cítit příjemně.

Není open space jako open space

Vše samozřejmě záleží na architektuře samotného open space. "Dnes už nestačí mít jen dobře technicky vybavený prostor, je potřeba něčím motivovat lidi, aby se v kanceláři cítili pohodlně, aby kancelář připomínala svojí atmosférou spíše domácí prostředí, aby nebyla jen stresujícím místem určeným na výkon a práci," upozorňuje architekt Michal Kunc z Atelierkunc.com.

Práce, a řekněme i životní styl v kanceláři, se neustále vyvíjí. A na to především by měli myslet zaměstnavatelé, již ve svých firmách open space budují. "Obchod se díky konkurenci zrychluje, prostor musí být proto variabilnější, aby bylo možné rychle vytvořit malá týmová pracoviště, flexibilní „meeting roomy“ (zasedačky) kombinované s prostory pro teambuilding a koučování. Je potřeba mít kromě klasických pracovních míst i multifunkční prostory pro relax zaměstnanců, „open cafe bary“, zelené zóny, místa pro odpočinek, tedy tzv. kvalitní spaceplan ...," dodává Michal Kunc.

Foto: Profimedia.cz

Plánování otevřeného prostoru se skutečně nevyplácí podcenit. Kromě úspory financí se to odráží na spokojenosti a výkonnosti zaměstnanců.

Firmy by tedy plánování měly svěřit do rukou odborníků a tedy architektů se zkušenostmi, kteří umí naslouchat přáním a potřebám firmy a zároveň přebírají veškerou zodpovědnost za vzhled, funkčnost, ale i stavbu open space.

V současnosti se pro dobře navržené moderní open space prostory často používá stále oblíbenější koncept tzv. "home office", kdy kancelář svoji atmosférou a celkovým vyzněním připomíná více prostředí interiéru pro bydlení, s jeho atributy v podobě nábytku, koberců, závěsů, grafiky, fotografií, zeleně, závěsných lamp a designu.

Některé kanceláře tak připomínají rozlehlé moderní byty, s pracovními místy doplněnými o relax sezení, knihovny, zeleň v květnících, velké designové vázy s dekorací, meeting pointy pro rychlá jednání oddělené posuvnými závěsy apod.

Foto: Atelierkunc.com

Atelierkunc.com

"Stejně jako v moderním interiéru bytu nebo domu se může stát ústředním místem kuchyň, v kanceláři pak prostor opencafe baru, který má výrazně sdružovací a stmelovací funkci, lidé z firmy se tu schází na jídlo, krátké popovídání, odpočinutí během dne a navíc je to ideální místo pro firemní akce, od neformálních prezentací a večírků po oslavy narozenin zaměstnanců."

Jiný typ velkoprostorových open space může imitovat prostředí města nebo ulice, pěší zóny s jednotlivými "obchody" se zelení ve velkých květnících, s integrovanými lavičkami jako call pointy (místa pro volání) a malými bary jako meeting pointy (setkávací místa) pro rychlá neformální jednání.

Foto: Archív firem

Architekt Michal Kunc

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám