Hlavní obsah

Několik tipů, jak se neodrovnat stresem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní uspěchané době se stresovým situacím jen těžko vyhnete. Příliš stresu ale zdraví vůbec neprospívá a je tak důležité se naučit s každodenním stresem vyrovnávat. Poradíme vám, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Neberte si více úkolů, než je ve vašich silách zvládnout. Je to zbytečné, navíc to málokdo ocení.

Článek

Že je člověk ve stresu, se pozná velmi snadno. Kromě změn nálad, únavy a podráždění, kdy ho může rozhodit každá maličkost, se stres projevuje i bušením srdce, bolestí hlavy, žaludečními či střevními problémy apod.

Skutečně se nejedná o nic, co by se dalo bagatelizovat. Pokud člověk situaci nezačne hned řešit, může si zadělat na mnohem větší problém - od psychického zhroucení, po infarkt, mrtvičku či onkologické onemocnění.

Připravili jsme pro vás několik tipů, jak stres jako takový minimalizovat.

1. Zklidněte se

Neustále nevíte co dřív a když se podíváte, co všechno ještě musíte vyřešit, dělá se vám špatně? Pak se na chvíli zastavte a několikrát se zhluboka nadechněte. Nejen že se vám do orgánů dostane více zdravého kyslíku, celkově se uklidníte a srovnáte. Vaše práce tak znovu získá potřebný nadhled.

2. Odpočívejte, spěte

Co si budeme nalhávat, přes den není na pořádný odpočinek čas – práce, děti, cvičení, vaření, příprava na další pracovní den. Pokud si vůbec nějaký ten čas uděláte, bývá to většinou později večer. Zkuste se uvolnit, chvíli se protáhněte. Zkuste pár cviků na záda a ztuhlou šíji. Před spaním pak zvolte knihu místo televize. Ta vás uklidní a lépe připraví na kvalitní spánek.

Pokud špatně usínáte a máte pocit, že váš spánek není kvalitní, vyzkoušejte čaje ze zklidňujících bylinek jako je meduňka, heřmánek, roibos či přírodní přípravek z kozlíku lékařského, chmelu otáčivého, mučenky pletní a meduňky lékařské.

3. Nepřepínejte se

Osvojte si zásady asertivního chování a nebojte se říkat „ne“. Neberte si více úkolů, než je ve vašich silách zvládnout. Je to zbytečné, navíc to málokdo ocení. Poznáte to hlavně vy, a to na svém zdraví. Naučte se rozdělovat úlohy mezi své kolegy a podřízené. Uvidíte, že z vás spadne mnoho starostí a získáte i více času na vlastní zájmy.

4. Užívejte si volný čas

Každému vyhovuje jiná aktivita – procházka, kolo, posezení s přáteli, úklid, vaření. Prostě dělejte to, co vás zrovna napadne, jen neseďte doma a „neužírejte se“. Jakákoli více či méně náročná aktivita vás jednak donutí soustředit se na výkon (odsune tak aktuální starosti), jednak se díky ní uvolňují endorfiny, které povzbuzují dobrou náladu.

5. Snídaně ovlivňuje celodenní rytmus

Pokud ráno vynecháte snídani, protože ji jednoduše nestíháte anebo na ni vzhledem k žaludečním a střevním potížím nemáte ani pomyšlení, pak vězte, že děláte obrovskou chybu. Snídaně je základ celodenního jídelníčku a může se od ní odvíjet i váš celodenní režim.

Proto je vždy lepší vstát o 10 minut dříve a v klidu posnídat. Pokud vám to nedovolí zdravotní potíže, pak navštivte lékaře a problém s ním řešte. Případně si kupte v lékárně volně dostupné přípravky, které pomohou váš žaludek či střeva zklidnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout vztah, když odezní zamilovanost

Z každého romantického vztahu se časem začne vytrácet to pověstné světlo, které partnery tak oslňovalo a táhlo je k sobě. A je jen na vás, aby úplně nevyhaslo....

Výběr článků

Načítám