Hlavní obsah

Nebezpečný meningokok dokáže ze dne na den obrátit život naruby

Novinky, das

Původce onemocnění, bakterie Neisseria meningitidis, přebývá v nosohltanu zdravých lidí a je v populaci hojně zastoupena. Procento nosičství se odhaduje v rozmezí 10 – 25 procent. Největšímu riziku jsou vystaveni kojenci, předškolní děti, adolescenti a mladí lidé do 25 let. Nemoc se však nevyhýbá ani ostatním věkovým skupinám.

Foto: Profimedia.cz

Meningokoková infekce

Článek

Nejrizikovějšími faktory jsou pobyt v uzavřených prostorách s více lidmi (kino, metro, školní třída), klimatizace či pití ze stejné nádoby a jídlo ze společného talíře. Propuknutí choroby umocňuje i stres. Invazivní meningokoková onemocnění (IMO) útočí náhle, z plného zdraví a během 24 – 48 hodin dokážou ohrozit člověka na životě.

V počátečních stádiích se nemoc nejčastěji projevuje vysokou horečkou, bolestí hlavy, břicha a kloubů nebo zvracením. Tyto průvodní jevy se však nemusí objevit pokaždé a zpočátku bývají jen těžko rozpoznatelné od běžné chřipky.

Velmi důležitým signálem, že se jedná o IMO, je výsev tzv. petechií, což jsou červeno-fialové skvrnky na kůži. Může se objevit také bolest nohou, bolest břicha či chladné ruce a abnormální barva kůže. Takové příznaky mohou předznamenávat nejtěžší formu onemocnění – tzv. meningokokovou sepsi.

Léčba i několik let

Své o tom ví i Alena Slezáková z Ostravska, jejíž několikaměsíční miminko napadla tato  nebezpečná bakterie a jejich život se rázem obrátil naruby.

„Nemoc se u dcery projevila náhlými vysokými horečkami a vzápětí přecitlivělostí, plakala při každém mém dotyku. O něco později se přidaly také dýchací potíže, ale to už jsme byly v nemocnici. Od prvních příznaků přitom neuběhlo ani 24 hodin,“ vzpomíná paní Slezáková.

Její dcera tehdy díky včasnému zásahu lékařů přežila, přesto strávila v nemocnici téměř tři měsíce. Její stav se střídavě zlepšoval a zhoršoval, jednou dokonce prodělala krátkou srdeční zástavu. Výsledkem byly dlouhodobé rehabilitace i po propuštění z nemocnice a užívání léků do čtyř let věku.

„Průběžně musela chodit na kontrolní odběry a celá rodina žila ve strachu, jestli se s přibývajícími léty neobjeví nějaké komplikace, jestli dcera vůbec zvládne nástup do školy,“ dodává paní Slezáková. U dnes již náctileté dívky se nakonec žádné trvalé následky neprojevily.

Jak obrovské měla štěstí, dokládají smutné statistiky Státního zdravotního ústavu: mnohým, kteří z boje se smrtonosnou bakterií vyváznou živí, změní život od základů trvalé následky – nejčastěji ve formě amputací končetin, hluchoty či mentální retardace. Přibližně každý 10. pacient pak útok nemoci nepřežije. V loňském roce smrtnost IMO dokonce přesáhla 12 procent.

Nejúčinnější prevence

Jedinou účinnou prevencí onemocnění je očkování. Kromě samostatných vakcín proti séroskupinám C a A je na českém trhu už i čtyřvalentní vakcína, která poskytuje ochranu proti čtyřem z pěti nejčastěji se vyskytujícím séroskupinám: A, C, Y a W135. Vakcína proti séroskupině B by měla být na český trh registrována v roce 2013.

Národní imunizační komise, která je nejvyšším poradním orgánem Ministerstva zdravotnictví, očkování proti meningokokům doporučuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám