Hlavní obsah

Jak poznáte, že potřebujete víc pohybu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské tělo potřebuje k dobré funkčnosti pohyb. Jinak začne pomalu strádat a dávat nám jasně najevo, že něco není v pořádku. Při nedostatku pohybu přibíráme na váze, častěji nás něco bolí, celkově nejsme ve formě. Podle čeho ale spolehlivě poznáme, že našemu tělu schází pohyb?

Foto: Profimedia.cz

Pohybové aktivity by měly být pravidelnou součástí života.

Článek

V poslední době se všechno zrychluje. Pracovní nasazení je hektičtější, lidé pracují v čím dál tím větším stresu, mnohdy tráví v práci přesčasy. Není pak ničím výjimečným, že mnohým nezbývá čas ani na rodinu či soukromé aktivity, o pohybu či sportu ani nemluvě.

Pravidelný pohyb by měl být ale za každých okolností součástí našeho života, a to bez výjimky. Možná si myslíme, že nám ke zdravé kondici stačí občas si zaběhat nebo se čas od času projet na kole, naše tělo by s tím ale mnohdy nesouhlasilo.

Proto se nám snaží už při počínajících problémech dát jasně najevo, že s námi není něco v pořádku, uvádí server Askmen, který se zabývá životním stylem.

Odborníci sestavili několik náznaků, kterými nás tělo varuje, že bychom měli urgentně něco začít dělat, jinak nám hrozí vážnější zdravotní komplikace. Rady jsou zaměřovány především na muže, účinné mohou být ale pro všechny.

Nemáte chuť k jídlu

Pokud někdo nemá chuť k jídlu, většinou jí velmi málo a nepravidelně. To je ale pro organismus velmi stresující a vyčerpávající, protože s nízkým příjmem potravy tělo nezíská potřebné nutriční hodnoty, které ke svému fungování potřebuje.

Pokud máte dlouhodobě pocit, že nepotřebujete jíst, zkuste začít pravidelně cvičit. Uvidíte, co to s vaším apetitem udělá.

Špatné držení těla 

Postoj a správné držení těla je něčím, co mnozí s oblibou "ignorují" jako nepotřebný prvek. To ale není dobře. Při špatném držení tělo strádá, a častěji tak člověka mohou bolet záda, případně krční partie, navíc také dochází k celkovému ochabování posturálního svalstva (svaly udržující vzpřímený postoj těla), což může při dlouhodobějším pohybovém nedostatku vést k vážnějším zdravotním komplikacím.

Pokud tedy během dne často nachytáte sami sebe, že stojíte či sedíte křivě, jste nuceni se neustále narovnávat, pak určitě není něco v pořádku a s pravidelným pohybem byste neměli otálet.

Pocení 

Mnozí mylně považují nadměrné pocení za projev špatné životosprávy nebo nedostatku pohybu. Opak je ale pravdou. Čím dříve se při intenzivnějším cvičení začnete potit, tím lepší kondici máte, tvrdí odborníci.

Naopak, pokud usilovně cvičíte a příliš se nepotíte, značí to, že s regulací tělesné teploty těla není něco v pořádku.

Dlouhodobější regenerace po cvičení 

Donutíte se jednou za čas jít cvičit, ale pak máte problém se zvednout z postele.

Každé cvičení je záslužné, ale pokud po něm i několik dní všechno bolí, je to znamení, že zvolené cvičení není pro vaše tělo to správné. Při každém nárazovitém zatížení se to bude nejspíš opakovat, navíc riskujete zranění.

Foto: Profimedia.cz

Podobné stavy jsou typické například pro squash, nárazovou hru fotbalu, tenisu nebo basketbalu. Člověk má špatné svědomí a chce rychle vydat co nejvíce energie. Několik dní se pak z toho vzpamatovává.

Zkuste si tedy rozložit cvičení do menších dávek, ale zato pravidelných. Vaše tělo si na to brzo zvykne. Zlepšíte si tím nejen fyzičku, ale i minimalizujete úrazy v podobě namožených či natažených svalů.

Jíte zdravě, ale i tak přibíráte na váze 

Zdravý a bohatý jídelníček je základem zdravého života, je k tomu ale potřeba i již zmíněný pohyb. Pokud tedy opravdu dbáte na to, co jíte, a i tak se vaše hmotnost systematicky zvyšuje, je to znamení, že jen správné jídlo nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninový salát s kus-kusem ozdobený snítkou máty je oblíbený v Bulharsku, Libanonu a celé severní Africe.

Nestabilní hladina cukru v krvi 

Jednou z největších výhod pravidelné fyzické aktivity je, že snižuje hladinu svalového glykogenu, čímž si vaše tělo udrží vyšší míru citlivosti na inzulín. Jako prevence proti cukrovce je tedy pravidelný pohyb téměř nezbytný.

Přemíra stresu

Kdo v dnešní hektické době nezažil nějaký ten stres v práci nebo doma? Asi jen málokdo. Už jen proto je dobré zařadit do svého pravidelného režimu nějaký ten pohyb.

Fyzická aktivita podporuje uvolňování endorfinů v těle, což vám pomůže dostat se do větší pohody a hlavně snížit úroveň stresu. Nemáte-li na pravidelný pohyb čas každý den a máte stresující zaměstnání, může alespoň trochu podle odborníků pomoci i svižná chůze několikrát během dne.

Nadměrná únava

Přijdete po běžném pracovním dni domů a máte pocit, že nezvládnete vyčerpáním udělat nic jiného, jenom sebou plácnout na gauč, i když jste opravdu nic příliš namáhavého nedělali? Pak je pro vás cvičení to nejlepší řešení.

Že budete po cvičení ještě víc unaveni? Omyl. Pravidelné cvičení možná bude zpočátku vyčerpávající, ale jak najedete na pravidelný režim, dodá cvičení vašemu tělu energii a vy se budete cítit mnohem lépe.

Tepová frekvence

Máte pocit, že i po malé fyzické zátěži vaše tepová frekvence vyletí vysoko a ne a ne se vrátit k normálu a uklidnit? Pak rozhodně není něco v pořádku. Odborníci uvádějí, že pokud se do 5-10 minut po cvičení (nebo třeba po krátkém sprintu či při dobíhání na tramvaj) vaše tepová frekvence neustálí, je to jasné znamení, že vaše tělo nedostává potřebnou dávku pohybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám