Hlavní obsah

Podvrtnutý kotník - nepříjemný důsledek chůze v nezpevněné obuvi

Novinky, bok

Podvrtnutý kotník nás během života nemusí potrápit ani jednou, stejně tak může být ale i častým nepříjemným společníkem. Ve valné většině případů můžeme jeho "přítomnost" ovlivnit, a to především výběrem správné a pevné obuvi. Jinak můžeme riskovat i závažnější úraz, například zlomeninu.

Foto: Profimedia.cz

Vymknutý nebo podvrtnutý kotník může být často výsledkem nošení nedostatečně pevné obuvi.

Článek

Podvrtnutí nastává tehdy, dostane-li se kotník do nepřirozené pozice. V situaci došlápnutí na nestabilní nohu se chodidlo dostane nuceně do nepřirozené polohy, natahují se vazy. Kotník si nejčastěji vymkneme, když ve chvíli nepozornosti šlápneme na nerovný povrch, který v daném místě nečekáme. Po počáteční velké bolesti se stav uklidní, noha často oteče a začne znova bolet až po několika hodinách.

Kromě velké bolesti je nepříjemným důsledkem i omezená hybnost kotníku a mnohdy i velmi nepříjemný otok, případně krevní podlitina.

Úraz má navíc tendenci se v budoucnu vracet. Pokud jeho léčení zanedbáme, může noha v oblasti kotníku budoucnu otékat.

Při podvrtnutí, které je podle lékařů nejčastějším případem v traumatologických a ortopedických ordinacích, je nejvhodnější postiženou končetinu zvednout do výšky a chladit, případně fixoval obinadlem, které ale nesmí být příliš pevné.

Je dobré navštívit chirurgickou ordinaci, kde lékař rentgenem překontroluje, zda se nezlomila nějaká kůstka.

Vymknutý kloub znehybníme

Druhým nejčastějším úrazem je vymknutí kloubu. V mírnější fázi může mít člověk pocit, že je postižený kloub poněkud "nestabilní", ve vážnějším případě se o postižený kloub nelze vůbec opřít, je oteklý a poměrně dost bolestivý. U vymknutého kloubu je nejdůležitější postižené místo znehybnit, nikdy sami nevracíme kloub do původní polohy.

Opět je vhodné přiložit studený obklad, který zabrání dalšímu otoku kloubu a tvorbě podlitin, doporučuje lékař na serveru snadnypohyb.cz.

Nejlepší prevencí je v obou případech pevná a stabilní obuv. Dostatečnou stabilitu zajistí podle odborníků bota s pevným opatkem, s pevnou podešví, případně i s malým podpatkem. Nedostatečným kontrastem naproti tomu jsou boty na vysokém tenkém podpatku, případně s volnou patou.

Na dostatečnou obuv dbáme především při sportu, kdy musí být naše nohy během doskoků či dopadů opravdu stabilní. Stejně tak chůze na nezpevněném nebo nerovném povrchu vyžaduje kvalitní obutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Když plísním zachutnají naše nohy

Lidé si myslí, že se nakazí plísněmi na nohou nejspíš u bazénu nebo v sauně. Nevědí, že nejčastěji se infikujeme z přezutí na návštěvě. A to i přes ponožky.

Co o vašem zdraví vypoví vaše nohy

Nohy hrají zásadní roli v lidském životě. Průměrný člověk pomocí nich ujde během svého života přes 40 000 kilometrů, přičemž ne vždy s opravdovou lehkostí....

Výběr článků

Načítám