Hlavní obsah

Příznaky rakoviny tlustého střeva mnozí podceňují

Novinky, das

Každým rokem je rakovina tlustého střeva a konečníku u nás diagnostikována u 8,5 tisíce lidí, přičemž stále více jak polovina nemocných přichází k lékaři až v pokročilém stádiu choroby. Přitom existuje hned několik příznaků, které mohou na problém upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Příznaky kolorektálního karcinomu mohou být snadno podceněny.

Článek

Přestože se kolaterální karcinom může dlouho vyvíjet bez jakýchkoliv příznaků, existují projevy, jež na problém mohou upozornit.

Nejčastější příznaky kolorektálního karcinomu
zácpa nebo průjem trvající déle než několik týdnů
pocit nedokonale vyprázdněného střeva
stužkovité zúžení stolice
krvácení z konečníku, jasně nebo tmavě červená krev ve stolici, černá stolice, která může být rovněž způsobena sraženou krví
bolesti břicha, větry, nadýmání, pocit plnosti, křeče, někdy zvracení
úbytek na váze bez zřejmého důvodu
permanentní únava nebo schvácenost, někdy dušnost
chudokrevnost bez zjevné příčiny (nízký počet červených destiček)
nevysvětlitelné dlouhodobé bolesti zad může způsobit rostoucí polyp.

Každý člověk s těmito problémy by měl vždy pro jistotu vyhledat lékaře. I když se může jednat o banalitu, vždy je lepší vše zkonzultovat s lékařem. Lépe zbytečně, než pozdě.

Tak jako u jiných nádorů, i zde platí, že včasný záchyt onemocnění výrazně zvyšuje šance na úplné vyléčení.

Jak postupovat v případě již vzniklých zdravotních potíží?

V první fázi je potřeba popsat problémy praktickému lékaři, který pacienta vyšetří a pošle ke specialistovi (chirurgovi, internistovi, gastroenterologovi, apod.). Příznaky kolorektálního karcinomu mohou být snadno podceněny. Pokud tedy přetrvávají, je třeba bez studu upozornit lékaře opakovaně. Odborná vyšetření mohou odhalit zhoubný nádor.

Úspěšná léčba vyžaduje spolupráci zkušených patologů, chirurgů, onkologů, radioterapeutů a dalších specialistů, ale i samotného pacienta a jeho rodiny. Zásadní je, aby pacient nebo jeho blízcí komunikovali s ošetřujícím lékařem, vyhledali si základní informace o onemocnění a domluvili se s nejblíže dostupným onkologem, zda onemocnění bude léčit sám, nebo zda doporučuje pacienta odeslat do Komplexního onkologického centra (KOC).

Po konzultaci v KOC se pacient vrací zpět do péče místního onkologa a centrum pouze kontroluje průběh biologické léčby, nebo KOC nemocného převezme do své péče. Kvalitně zpracované a odborně garantované informace pro pacienty a jejich blízké nabízejí internetové stránky České onkologické společnosti www.linkos.cz/pacienti nebo www.rakovinastreva.cz, www.onkomajak.cz.

Čtěte také:
Ženy, které nechtějí mít děti
Proč ženy odmítají být matkami? Skutečně netouží po vlastních potomcích, nebo jen propásnou svůj čas, který mají na mateřství vyměřený?Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám