Hlavní obsah

Již při zhubnutí tří kil lze výrazně snížit riziko rakoviny prsu

Novinky, Dana Sokolová

Rakovina prsu patří u nás mezi nejčastější ženské onkologické onemocnění. Především ženám s nadváhou se blýská na lepší časy. Podle nejnovějšího průzkumu stačí ženám zhubnout pět procent své tělesné váhy, aby se u nich riziko onemocnění rakovinou prsu snížilo až o 50 procent.

Foto: Profimedia.cz

Výše hmotnosti ovlivňuje i hladinu hormonů v těle.

Článek

Výzkum probíhal u silných žen ve věku 50 -75 let a jasně poukazuje na souvislost mezi ztrátou tělesného tuku a hormony, jež rakovinu prsu vyvolávají.

Vědci zjistili, že silnější ženy při držení diety a cvičení v průměru ztratí deset procent své tělesné hmotnosti a zároveň se u nich sníží o 10-20 % hladiny některých typů hormonu estrogenu a testosteronu, jež jsou velmi rizikové právě u rakoviny prsu.

Podle vedoucí vědeckého týmu Anne McTiernanové z Cancer Research Centre v Seattlu přitom stačí, aby ženy zhubly pouhých 5 % své tělesné váhy, aby u nich byla o 25 - 50 % menší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu.

"Výše hmotnosti skutečně ovlivňuje i hladinu hormonů v těle," vysvětluje pro Daily Mail  Anne McTiernanová a dodává: "Z našeho výzkumu jasně vyplynulo, že hubnutí pouze cvičením neovlivňuje výši hormonů v takové míře, jako hubnutí pomocí cvičení a zároveň speciální diety. Doporučuji tedy ženám, aby cvičily a zároveň omezily i svůj jídelníček. Jedině tak v dlouhodobém horizontu rizika onemocnění skutečně minimalizují."

Podle vědců až 70 % ze všech typů nádorů prsu ovlivňuje hladina estrogenu. Proto nelze tato zjištění podceňovat.

Kolik je dobré minimálně zhubnout
při váze 60kg  - 3 kg
při váze 70 kg - 3,5 kg
při váze 80 kg - 4 kg
při váze 90 kg - 4,5 kg
při váze 100 kg - 5 kg
při váze 110 kg - 5,5 kg
při váze 150 kg - 7,5 kg

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina - diagnóza, která změní život

Na onkologická onemocnění umírá ročně na světě téměř osm miliónů lidí. Uvádí to statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO). K 1 850 000 úmrtím dochází...

Výběr článků

Načítám