Hlavní obsah

Co způsobuje bolest ženských ňader

Novinky, das

Ženská ňadra jsou symbolem mateřství a ženskosti. Jejich krása je pro ženy významná. Pro jejich velikost i tvar jsou ochotné utrácet velké sumy. Muži tyto části těla obdivují především z evolučního hlediska, kdy velká ňadra byla symbolem výživy jejich potencionálních potomků. To podle odborníků již dnes není pravda, přesto muži velká ňadra stále upřednostňují.

Foto: Profimedia.cz

Velikost i tvar ňader podléhají vlivu četných hormonů.

Článek

Velikost i tvar ňader podléhá vlivu četných hormonů. Definitivně dozrávají vlastně až těhotenstvím a kojením. "Následně se ňadra začínají zmenšovat a jsou tvořena jen tukovými buňkami. Je-li tento proces nerovnoměrný, mohou vznikat rozličné obrazy takzvaných mastopatií (bolestí ňader). Tento pojem budí v ženách mnohdy zbytečné obavy," vysvětluje MUDr. Tomáš Fait Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Bolestivá ňadra tak u žen vzbuzují mnoho starostí, i když tři čtvrtiny bolesti je vázáno na menstruační cyklus. "Nejvíce tyto bolesti trápí ženy kolem třicátého roku věku, v období pěti dnů před menstruací, oboustranně, ale nesymetricky a spíše v horní části prsů," vysvětluje gynekolog a dodává:

"Jedná se o hormonální nerovnováhu. U bolestí, které jsou součástí premenstruačního syndromu, většina lékařů doporučuje kombinovanou hormonální antikoncepci, ačkoli účinek není prokázán. Mnoho žen však nechce, anebo nemůže z různých důvodů užívat hormony a hledá alternativní způsoby terapie.

Foto: Profimedia.cz

Osvědčená je léčba fytofarmak s obsahem extraktů z byliny - drmku obecného, který má schopnost působit na hladiny hormonů v lidském těle. Ovlivněním hladin hormonů v organismu dochází i k příznivému ovlivnění změn v prsu a odstranění bolestí. Léčba fytofarmaky je jedna ze zajímavých možností, jak se nepříjemných mastodynií zbavit."

Jen u malého procenta žen může být za bolestmi prsů zhoubný nádor. Přesto nelze situaci podceňovat a je třeba svěřit se s bolestmi svému lékaři. Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Onemocní jím každá dvanáctá žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám