Hlavní obsah

Lékaři bijí na poplach: Extrémně obézních Čechů rychle přibývá

Právo, Václav Pergl

Nadváhu má v Česku přibližně 52 procent dospělých. Co je však ještě závažnější, roste počet extrémně obézních lidí s váhou hodně přes metrák.

Foto: Profimedia.cz

Desetitisíce lidí mají váhu přes 150 kilogramů

Článek

„Už desetitisíce lidí mají váhu přes 150 kilogramů a přibývá i těch, kteří váží ještě více – 220 i více kilogramů,“ řekl Právu Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

„Je to závažný medicínský, ale i společenský problém, protože drtivá většina obézních má kardiovaskulární a kloubní potíže a také cukrovku,“ soudí profesor. Léčba těchto nemocí pak stojí ročně desítky miliard korun.

Navíc pro extrémně obézní lidi je často problém najít zdravotnické zařízení, které by je ošetřilo po stránce interní, chirurgické nebo zubní.

Tím jsou ale silně obézní lidé vlastně diskriminováni a mnozí z toho mají i psychické problémy. Žijí ve strachu, že když se jim něco stane, nedostane se jim hned všestranné lékařské péče. Že když onemocní, nemocnice je nepřijme, protože na „těžké váhy“ není vybavena.

Není totiž reálné, aby každá nemocnice nebo zubní ordinace měla operační stoly a křesla pro 150, 200 či 300 kilogramů těžké pacienty. Takovéto vybavení, třeba operační stůl pro XXL pacienta, je o dva tři milióny korun dražší než běžný stůl.

Proto teď vzniká projekt center XXL, který by měl statut ministerstva zdravotnictví a pečoval by o extrémně obézní pacienty. „Znamená to dovybavit stávajících pět center, která pečují o obézní pacienty v České republice, širokými sedačkami, lůžky a operačními stoly s vyšší nosností, velkokapacitními váhami, tonometry s širšími manžetami a řadou dalších technických pomůcek. Běžné operační stoly totiž pacienta vážícího 200 i více kilogramů neunesou,“ upozorňuje profesor Martin Fried, předseda České obezitologické společnosti.

Centra XXL by pak zajišťovala diagnostiku a léčbu obezity a závažných komplikovaných forem obezity.

Docent Vojtěch Hainer se domnívá, že dovybavení těchto center nebude příliš drahé a určitě stojí za to, aby extrémně obézní lidé měli zajištěnu péči interní, chirurgickou, zubní a ženy také gynekologickou.

Obezita je byznys

Za velký byznys označuje obezitu profesor Svačina. „Je tomu tak proto, že onemocnění je obtížně a málo efektivně léčitelné. Léčba vyžaduje nepříjemnou spolupráci pacienta, který se musí podřídit přísnému režimu. Toho všeho využívají prodejci potravinových doplňků a přicházejí s přípravky, které nejsou nijak ověřeny, ale dávají lacinou naději na zhubnutí v podobě tablet a nicnedělání. Mnozí obézní tomu podlehnou, i když efekt je nulový,“ upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám