Hlavní obsah

Hubnutí, které vyžaduje úsilí, ale skutečně funguje

Novinky, Dana Sokolová

Hubnout jde mnoha způsoby, ale pokud se zeptáte jakéhokoliv odborníka přes výživu, pak nejlépe funguje pravidelný pohyb. Pokud člověk denně cvičí, pak si může dovolit i jíst dobrůtky, o kterých si dietáři mohou nechat jen zdát. Připravili jsme pro vás několik tipů na cvičení, která skutečně fungují.

Zkoušeli jste někdy hubnout? A jak?

 
Článek

Spinning  - jízda na stacionárních kolech. Připomínají rotoped, ale řadou prvků se od něj liší. Lze na nich měnit zátěž, a tedy simulovat jízdu krajinou. Jezdí se na nich při hudbě a pod vedením instruktora. Ten klientům projížďku připraví, radí jim a často je i povzbuzuje nebo hecuje.

H.E.A.T. - Aerobní cvičení s vysokým energetickým výdejem na speciálním běžeckém pásu.  Jedná se o kombinaci technik, které považují za základní prvek walking a jeho rozvoj, z něhož se vyvinul „Power walking“, představující využití maximální síly a rychlosti chůze. Toto spojení technik umožňuje kompletní činnost celého těla a zároveň znamenité kardiovaskulární cvičení.

Vacushape - K likvidaci tuku uloženého na zadečku, bocích, bříšku a stehnech je nutné nejprve tyto partie řádně prokrvit, a to lze právě nejúčinněji na trenažéru chůze s řízeným podtlakem jako je Vacushape. „Díky střídání nízkého a běžného atmosférického tlaku protéká tukovou tkání více krve. To podporuje metabolismus tuků, a také zlepšuje funkčnost lymfatického systému.

Míza, která proudí naším tělem, dokáže přepravit lépe tuk do krevního oběhu a odtud pak do svalů. Energii si tedy tělo neschovává do tukových polštářků, ale využívá ji,“ vysvětluje Michaela Lepová ze studia Figure studio.

Podívejte se, jak si vytvarovat ideální postavu do plavek i na těch nejproblematičtějších partiíchVideo: Novinky

New York City Ballet Workout - cvičení, jež nezatěžuje klouby a přitom dokonale protahuje tělo. Hlavním cílem cvičení je zlepšení držení těla, zesílení a pěstování dlouhých svalů končetin, posilování hlubokých svalů trupu a zlepšení hybnosti kloubů. Díky tomu se nejen dobře hubne, ale i úspěšně bojuje proti bolesti zad.

Fitjazz  - tanečně-kondiční cvičení je určeno těm ženám, které si chtějí zatančit a zároveň zapracovat na své postavě. Fitjazz zvyšuje rozsah pohybu v kloubech a pružnost páteře. Využívá speciálního způsobu postavení chodidla, které přímo ovlivňuje držení těla. Díky tomu břicho posilujeme správně, bez nežádoucího vyklenutí směrem ven.

CrossFit -  silový a kondiční tréninkový program navržený tak, aby pomohl každému získat lepší kondici a být celkově fit. Jedná se o neustále se obměňující jednoduché a funkční pohyby, které jsou cvičeny s vysokou intenzitou. Propojuje základní prvky gymnastiky, atletiky a silového tréninku – např. děláte sedy lehy, kliky či skáčete přes švihadlo. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vypadá trénink CrossFit

Bootcamp - velmi náročný hodinový trénink, připomínající vojenský dril, kde se snaží využít každou minutku. A tak běh střídají dřepy, kliky, sklapovačky apod... a to skutečně hodinu v kuse. Je to ohromný zápřah pro tělo i psychiku. Zvládnout první lekce je tedy velmi náročné, ale touha překonávat sám sebe a závislost na fyzické aktivitě je tak silná, že si tělo brzy zvykne. Navíc hubne se přitom skutečně neuvěřitelně.

„Jedeme jako tým šedesát minut. Je to skvělý v tom, že člověk by to sám nevydržel, ale tím, že cvičíme třeba v osmi lidech, tak se držíme navzájem. Funguje tu taková týmová filosofie, že silnější táhnou ty slabší a naopak,“ vysvětluje trenér Bootcamp Praha Jiří Baran. [celá zpráva]

Bootcamp Praha - ranní trénink podle kondičního výcviku americké armádyVideo: Novinky

Hot power jóga -  je intenzivní cvičení, které se cvičí v horké místnosti – teplota dosahuje 38 - 42 ˚C a také vlhkost vzduchu je zvýšená. Během cvičení tedy dochází k pocení a společně s ním také k detoxikaci vnitřních orgánů. Kladný vliv má cvičení na flexibilitu svalů, vytrvalost a odolnost organismu.

Skladba cviků vychází z klasické power jógy – důraz je tedy kladen na správné dýchání a přesné provádění pozic, které se dynamicky střídají. Hot power jóga je fyzicky náročnější variantou bigram jógy - vhledem k tomu je tedy vhodná spíše pro pokročilé.

Power Plate - funguje na principu přenášení vibrací do svalů, které přirozeně aktivují reflexivní svalové kontrakce. Jde o skutečný průlom v kondičním i posilovacím cvičení, protože umožňuje optimálně zatěžovat lidský organismus a přitom minimalizovat nadměrné nárazy, dopady, zatížení. Cvičení je tedy vhodné pro všechny věkové kategorie a lze jej využívat i jako rehabilitační pomůcku.

Prostřednictvím cvičení Acceleration Training se tělo cítí jakoby “vážilo” víc při každém zrychlení způsobeném vibracemi. Výsledkem je, že tělo překonává daleko větší “zátěž” při každém pohybu. Největší výhodou cvičení na vibračních plošinách je jeho časová nenáročnost. Stačí 20 - 30 minutový trénink třikrát týdně a změny na postavě jsou okamžitě patrné.

GTS - cvičení, jež využívá speciálního dynamického systému kladek a nakloněné roviny, která využívá hmotnosti těla a jeho odporu proti gravitaci. Cvičení na tomto stroji se zaměřuje na zpevnění těla, úbytek na váze, ale i k rehabilitaci nebo zvýšení sportovní výkonnosti. Cviky jsou zaměřeny na celé tělo a zahrnují všech pět základních složek fitness tréninku: složení těla, svalovou vytrvalost, svalovou sílu, kardiorespirační vytrvalost a flexibilitu.

Jedná se v podstatě o silový a kardio trénink, který se hodí pro všechny věkové kategorie. Na jednom stroji můžete odcvičit více než 250 cviků. Téměř každý z nich zapojuje stabilizátory břišních i zádových svalů a procvičuje několik svalových skupin současně. Oddaluje se tak nástup únavy a cvičení je rázem kratší, ale přesto efektivnější.

TRX - fitness styl, který byl vyvinut americkými vojenskými námořními jednotkami. Na minimálním prostoru bez činek a strojů, lze procvičit celé tělo. Jedná se o dva nastavitelné popruhy s několika karabinami, které lze uchytit ke stropu, na dveře nebo třeba i venku na strom.

Principem tréninku je zavěšení jedné části těla do popruhů, přičemž druhá část zůstává v kontaktu s podložkou. Intenzitu cvičení si každý může regulovat sám, a to pouhou změnou polohy těla oproti závěsnému bodu. Čím je člověk níže pod závěsným bodem, tím je náročnost cvičení větší, a naopak. Přitom nejlepší intenzita je taková, kdy při posledních pár opakování cvičenec provádí téměř do úplného vyčerpání svalové síly.

Neobvyklé posilovací strojeVideo: Novinky

Práce na zahradě  - Podle Dr. Kary Smithové z Loyolské univerzity v Chicagu trhání plevele, hnojení nebo okopávání jsou činnosti, během kterých posilujeme všechny důležité svaly a lze jím tedy velmi dobře nahradit jakékoliv cvičení v posilovně.

Při práci na zahradě je ale nutné dodržovat následující pravidla:

  • Pravidelnost, a to alespoň třikrát týdně 30 až 60 minut.
  • Zahřátí - dobré je obejít nejprve rychle pozemek - organismus se tak zahřeje.
  • Při hrabání je nutné střídat ruce - zabráníme jednostrannému zatěžování svalů. Totéž platí při okopávání.
  • Při zvedání těžkých předmětů pokrčte kolena a nechte narovnaná záda.
  • Nezbytné jsou rukavice, které chrání před vznikem puchýřů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám