Hlavní obsah

Spánek delší než osm hodin denně vede k hubnutí

Seattle

Ideální pro zdraví člověka je podle většiny výzkumů osm až devět hodin spánku denně. Ovšem pokud má člověk sklony k obezitě, měl by si dopřát minimálně devět hodin spánku. Podle vědců ze státu Washington v USA totiž může dlouhý spánek potlačit i genetické dispozice k obezitě.

Foto: Profimedia.cz

Čím více spánku, tím štíhlejší postava, říkají vědci.

Článek

A naopak velmi krátký spánek vede k pravému opaku, vyvolává obezitu i u lidí, kteří k ní genetické dispozice nemají.

Vědci z Washingtonu sledovali vliv spánku na obezitu u identických dvojčat, která mají stejné geny. Díky tomu lze jednoznačně poznat, jaký vliv hraje právě dědičnost. Přitom pokud spí člověk méně než sedm hodin denně, pak mají geny vliv na obezitu více než sedmdesátiprocentní, zatímco při spánku devět a více hodin jen třicetiprocentní. Jinak řečeno, i osoba, která má dispozice k obezitě, může být štíhlá, spí-li dostatečně dlouho.

„Výsledky naznačují, že krátký spánek vede k silnějšímu prosazení genů na úkor prostředí, zatímco u dlouhého spánku je to naopak,“ tvrdí vědci z University of Washington.

Dlouhý spánek pozitivně ovlivňuje metabolismus glukózy, snižuje zánětlivost v těle a zvyšuje odolnost imunity. To vše hraje zásadní roli při udržování zdravé tělesné váhy a snižování obezity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám