Hlavní obsah

Pihy lze odstranit bezpečně i bez použití chirurgie

Novinky, Dana Sokolová

Pihy neboli malé hnědé flíčky jsou tvořeny shluky pigmentu. Větší a výraznější pigmentová znaménka jsou pak označována jako mateřská znaménka. Přestože jsou mateřská znaménka z 95 % nezhoubného charakteru, je vhodné jim věnovat pozornost a pravidelně je kontrolovat.

Foto: Profimedia.cz

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce.

Článek

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým zářením. Ale zároveň mohou vzniknout i jako následek spálení kůže, zánětů, antikoncepce, hormonálního onemocnění, věku.

Na pihy je pohlíženo spíše z estetického hlediska. Někdo je bere jako svou přednost, jiný nedokonalost. V každém případě by lidé měli být obezřetní, pokud se znaménka zvětšují, mění barvu či se na nich objevují nějaké útvarky jako růžové skvrnky, vyvýšené plošky a bouličky, hrubá šupinatá ložiska, krvácející útvary apod. V těchto případech se může jednat o zhoubný nádor kůže tzv. melanom, jež patří mezi nejnebezpečnější typy nádoru, jelikož je schopen poměrně časně metastázovat. Proto je tak důležité svá znaménka neustále kontrolovat, jelikož je-li nádor zachycen včas, je téměř 100% šance na vyléčení.

Nejohroženější skupinou jsou ti, jež mají na své pokožce velké množství znamének (50-90 znamének zvyšuje riziko maligního melanomu až dvojnásobně). A pak také muži kolem 50 let, kteří nejvíce podceňují prevenci a na toto závažné onemocnění nejčastěji umírají.

Důkladné vyšetření dermoskopem

Pokud máte podezření na špatné znaménko či vám nějaké znaménko nevyhovuje jen z čistě kosmetických důvodů, navštivte zdravotnické zařízení, které má s léčbou kožních změn zkušenosti. Na základě vyšetření se dozvíte, zda je nutné radikální operační řešení, nebo je možné kosmetické odstranění, případně jen sledování znaménka.

V indikovaných případech by nemělo chybět dermatoskopické vyšetření. Jde o podrobné vyšetření mateřských znamének pomocí speciální světelné lupy, která umožňuje lépe zhodnotit strukturu, okraje a rozložení pigmentu ve znaménku, které klinickým vyšetřením nejde rozpoznat. Dermatoskopické vyšetření není možno podceňovat ani přeceňovat, a proto následné histologické vyšetření by mělo být pravidlem.

„Histologické vyšetření znamének a výrůstků provádíme pravidelně u všech výkonů s výjimkou drobných hyperpigmentací (stařeckých skvrn),“ dodává prim. Oto Schütz ze Žilní kliniky v Praze, kde také provádějí odborné odstraňování pih a mateřských znamének.

I po nechirurgickém odstranění lze znaménko histologicky vyšetřit

Celých 95 % patologických změn na kůži bývá nezhoubných a lze je odstranit kosmeticky – nechirurgicky, tzn. bez řezání a šití, například použitím radiofrekvenčního přístroje či laseru. Výhodou radiofrekvenčního odstranění je možnost nechat odstraněný útvar histologicky vyšetřit a vyloučit tak zhoubné bujení.

„Radikální přístup zpravidla doporučujeme, pokud pozorujete změny například povrchu, velikosti, tvaru a barvy,“ vysvětluje prim. Oto Schütz a dodává:

„Radikální přístup zpravidla doporučujeme, pokud pozorujete změny například povrchu, velikosti, tvaru a barvy,“ vysvětluje prim. Oto Schütz a dodává:

„Ve vzácných případech a případech spíše zanedbaných znamének a výrůstků, kde nebylo včasně provedeno náležité vyšetření, dochází ke zhoubné přeměně původně nezhoubných znamének a výrůstků. V těchto případech je kosmetické řešení přímo vyloučené a je nutné radikální chirurgické odstranění znaménka a výrůstku, kdy šířka, délka a hloubka vyříznutí je závislá na stupni zanedbanosti. V případě pozitivního histologického nálezu poskytujeme následnou péči - sledování a další kontroly, včetně stanovení individuální léčby.“

Nebezpečné UV záření

Velkou vinu za nárůst melanomů odborníci přičítají vysokému množství škodlivého UV záření, kterého se na zemský povrch ve střední Evropě dostává asi o 20-30 procent více, než tomu bylo před 40 lety. Je tedy nutné chránit tělo před tímto zářením i při běžném pobíhání venku a ne jen při opalování.

Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Více informací na www.zilniklinika.cz ; www.melanom.cz; www.melanomy.cz

Opalování

Stan proti melanomu - vyšetření zdarma

- 3. 5. 2012 Václavské náměstí - Můstek

- 10.5.2012 Shopping Park Avion, Ostrava

- 14.5. 2012 Náměstí Svobody Brno

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám