Hlavní obsah

Kolem roku 2030 bude prý průměrná délka života lidí 87 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle britských lékařů a statistiků se délka života mužů a žen přestane lišit. Zatímco dosud se dožívaly ženy v průměru vyššího věku, kolem roku 2030 na tom budou obě pohlaví z tohoto hlediska stejně. Britští experti soudí, že za vše může především lepší zdravotní péče a změna životního stylu mužů.

Foto: Profimedia.cz

Délka života mužů a žen se podle vědců přestane lišit.

Článek

Nejvyšší rozdíl v průměrné délce života obou pohlaví podle profesora Lese Mayhewa zaznamenali statistikové v sedmdesátých letech. Tehdy rozdíl činil šest let ve prospěch žen. Ačkoli se průměrná délka života lidí celkově zvyšuje, u mužů roste rychleji než u žen, podle trendů by se obě pohlaví měla vyrovnat kolem roku 2030.

A největší vliv na to má podle britských zdravotníků především boj s kouřením, protože muži kouřili vždy více než ženy, ale teď jich více kouřit přestává. Pokud bude do roku 2030 kouření menšinovou záležitostí, průměrná délka života mužů se výrazně zvětší.

Kolem roku 2030 má být podle profesora Mayhewa průměrná délka života lidí 87 let bez rozdílu pohlaví.

Muži přestávají kouřit, žijí déle

„V tuto chvíli je zajímavé to, že v posledních dvaceti letech se očekávaná délka života mužů starých třicet let zvýšila o šest let, a pokud se bude nadále zvyšovat stejnou měrou, v příštích dvaceti letech se budou muži v průměru dožívat stejného věku jako ženy,“ míní Mayhew.

Jedním z hlavních důvodů změny délky života u mužů je současná prevalence kouření. Kouření po roce 1920 mezi muži výrazně vzrostlo a dosáhlo výše kolem osmdesáti procent. Pak ale trend začal klesat a v posledních letech kuřáků výrazně ubývá. Ženy začaly kouřit mnohem později, zatímco rakoviny plic u nich přibývá, u mužů naopak případů ubývá.

„Ve všech zemích světa mají ženy mírnou výhodu v délce života. V některých zemích se ale rozdíl mezi pohlavími skutečně stírá. Muži se chovají trochu lépe a zdravěji, zatímco ženy přejímají životní styl mužů,“ tvrdí profesor David Leon z Londýnské vysoké školy hygieny a tropické medicíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám