Hlavní obsah

Láska je nejlepší lékař - svědčí jak na těle, tak na duchu

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Že se v láskyplném vztahu cítíme po psychické stránce lépe, to ví snad každý, ale že by láska léčila? Vědci dokazují, že tomu tak skutečně je. Lidé v láskyplném vztahu žijí nejen déle, ale lépe reagují na léčbu a rychleji se uzdravují - třeba i u rakoviny.

Foto: , Profimedia.cz

Důležité jsou silné pozitivní emoce, které lásku provází a nám po zdravotní stránce pomáhají.

Článek

Láska má spoustu významů, definic a interpretací. Známe klasickou mileneckou lásku, lásku k dětem, rodině, Bohu, ale třeba i k vlasti. Důležité jsou silné pozitivní emoce, které ji provází a nám po zdravotní stránce pomáhají. Lásku samu o sobě popíšeme jen těžko, zato její přínosy pro zdraví jsou definovatelné a mnohem více zřejmé.

Láska přináší pozitivní emoce

S láskou jdou ruku v ruce pozitivní emoce - to je jasné. Asi těžko budete zamilovaní a nenávistní zároveň. Jednou z těchto emocí je i radost - smích. Ten je dobrý jak pro naši duševní pohodu, tak i pro tu fyzickou. Ne nadarmo se říká: „Smích je nejlepší lékař."

Smích je také velký pomocník v boji proti stresu, přepracování a bolesti - a to i té fyzické. Jeho největší předností je, že vyplavuje v mozku různé hormony a endorfiny. Cítíme se tak dobře, kromě toho smích působí pozitivně i na naše cévy a artérie. Podporuje totiž přenos kyslíku v krvi, čímž ovlivňuje také imunitní systém.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců by se tak například diabetici měli více smát, protože upřímný smích ovlivňuje i hladinu cukru a glukózy v krvi. Nesmíme opomenout ani vliv radosti na pracovní výkon, a to zejména u lidí, kteří pracují hlavou.

Kam nechodí láska, tam chodí lékař

Ve prospěch lásky mluví i výzkum, jehož se zúčastnili lidé s nejrůznějšími formami rakoviny. Zjistilo se, že pacienti se silným rodinným zázemím a láskyplným vztahem reagovali na léčbu podstatně lépe, než lidé z rozvrácených vztahů či bez silného rodinného zázemí.

U některých pacientů, kteří se podrobili výzkumu, si odborníci dokonce dodnes lámou hlavu nad jejich rychlým a úplným zotavením, jež nedokážou nijak vědecky vysvětlit, přičemž jediným rozdílem bylo, že zmínění pacienti měli podporu a láskyplný vztah blízkých a rodiny.

Láska vám pomůže žít déle

Mnohé studie také dokazují, že lidé v milujícím, dlouhodobém vztahu, mají delší průměrnou délkou života, než ti, kteří si mohou nechat o takovém soužití jen zdát. Život prodlužuje samozřejmě i šťastné manželství. Podle Davida Gallachera a Johna Gallachera z Cardiffské univerzity vykazují ženatí muži lepší tělesné zdraví, zatímco ženám prospívá manželství po stránce psychické. „Manželský vztah nabízí mnoho výhod duševního zdraví jak pro ženy, tak i pro muže,“ píší ve své práci. (celý článek)

Podle manželské a rodinné terapeutky Jodi Prohofskyové, Ph.D., jsou klíčem ke zdravotním výhodám lásky endorfiny a hormon oxytocin, který je prý i jakýmsi receptem na věrnost. (celý článek)

"Fyzický kontakt, jako je objetí, polibky a mazlení, vyvolává tvorbu oxytocinu, po kterém se cítíme dobře. Ten také snižuje hladinu stresových látek v našem organismu,“ tvrdí Prohofskyová.

Motýlci v břiše

Pocit intenzivní zamilovanosti (tzv. motýlci v břiše) nejen, že vyplavuje endorfin, ale navíc způsobuje zvýšení srdeční frekvence, díky čemuž dochází ke zvýšenému průtoku krve do všech částí těla, včetně pohlavních orgánů. To má podle odborníků skutečně pozitivní vliv na mysl a tělo.

Z vědeckých výzkumů tedy jasně vyplývá, že láska má velký vliv na naši emoční a fyzickou pohodu. Jednotlivci, kteří nejsou v milujícím partnerském vztahu, mohou zažít zdravotní výhody lásky díky lidem, kteří jsou jim blízcí - tedy díky rodině a přátelům. Láska léčí, proto se ujistěte, že dostanete svoji denní dávku objetí, úsměvu a sexu kdykoli je to možné!

Reklama

Související témata:

Související články

Vzácná onemocnění jsou neustále na vzestupu

V Česku trpí asi 20 000 pacientů některým ze vzácných onemocnění. Většinou se jedná o vrozené (dědičné) nemoci, které se projevují už v dětském věku. Asi 30 %...

Výběr článků

Načítám