Hlavní obsah

Bakterie v zubních kartáčcích mohou způsobovat celou řadu infekcí

Bakteriím se mezi vlhkými štětinami zubního kartáčku velmi daří. Běžným umytím kartáčku se jich nikdy zcela nezbavíme, při každém následném vložení do úst se tak vystavujeme riziku infekce. Navíc množící se bakterie v ústech produkují kyseliny, které postupně narušují zubní tkáň a nakonec vedou ke vzniku zubního kazu.

Foto: Profimedia.cz

Bakteriím se mezi vlhkými štětinami zubního kartáčku velmi daří.

Článek

Bakterie a mikroby se díky vlhkému prostředí koupelen usazují na veškerém vybavení, a to včetně kartáčků na zuby. Nebezpečí infekce pak hrozí ještě mnohem více v koupelnách se záchodem. Při splachování záchodu se totiž do vzduchu dostává řada bakterií, které usedají po celé místnosti, včetně zubního kartáčku.

Podle vědců takto zvířené bakterie mohou vzduchem letět i více jak šest stop (cca 183 cm). Přitom většina lidí má svůj zubní kartáček uložený v kratší vzdálenosti od záchodové mísy, uvedl server Telegraph. Výzkumy pak prokázaly, že se v jednom takovém kartáčku může vyskytovat až 100 miliónů bakterií, a to včetně velmi nebezpečných stafylokoků, streptokoků, E. coli či parazitické kvasinky Candida.

Rizika nákazy jsou tak velmi vysoká, a to zvlášť v dutině ústní, kde dochází velmi často k nejrůznějším oděrkám či krvácení dásní.

Jak udržet kartáček v čistotě

Kartáček je nutné buď častěji měnit, či alespoň uchovávat ve speciálním pouzdře a neponechávat na umyvadle, jak je v mnoha domácnostech zvykem. Výborným pomocníkem pak může být i speciální dezinfekční box pro všechny typy zubních kartáčků včetně elektrických, který ničí DNA bakterií a mikrobů.

Foto: RobZone

UVC dental box Sterizone

"UV-C světlo ničí 99,9 % virů, bakterií a biologických nečistot. Proniká k membránám virů, bakterií, plísní a roztočů, kde napadá jejich DNA, a zabrání tak možnosti jejich šíření. UVC světlo ničí také viry chřipky, stafylokoky i bakterie E. coli," vysvětluje Dana Rysová, Marketing Manager společnosti RobZone.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílá plomba versus amalgám

„Koukejte, jaký mám bonbón,“ chlubil se mi s pusou dokořán skoro šestiletý Jiřík, když ještě před dvěma lety chodil s mým synem do školky. Poctivě jsem se...

Výběr článků

Načítám